Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.08.2017.
11:48
Vestionline, Jutarnji hr A

"Kladio se na Trampa i izgubio: Putin se vraća SSSR"

Pobeda Donalda Trampa na izborima prošle godine izazvala je pravu euforiju u Kremlju,rusofili su otvarali šampanjac, a Vladimir Putin zadovoljno je trljao ruke.

Reuters
Pomirenje je nemoguće

Ruski predsednik bio je uveren da su Amerikanci konačno dobili predsednika koji će Rusima priznati da su supersila kakva je nekad bio SSSR i koji će poštovati moćnu vojsku koja je skoro 20 godina bila u zapuštenom stanju.

I Putin je imao pokrića u tim nadama: Tramp ga je mesecima pre izbora hvalio na sve strane i stvarno je izgledalo da će to biti početak jednog divnog prijateljstva. Međutim, devet meseci posle, odnos SAD i Rusija je na najnižim granama u poslednjih nekoliko decenije, piše “Njujork tajms”. 

Putin se kladio na Trumpa, kojem je prema američkim obaveštacima i pomogao u izbornoj pobedi, da bi na kraju spektakularno izgubio, analizira ugledni list. 

Novi paket sankcija Rusiji, koji je uverljivo izglasan u Kongresu, poslao je jasnu poruku u Kremlj da Tramp nije svemoguć i da su mu ruke vezane. Istina, Tramp još nije potpisao sankcije, ali s obzirom na to da su Senat i Kongres gotovo jednoglasno izglasali odluku, američki predsednik neće imati previše izbora nego staviti svoj potpis na nacrt zakona, na koji inače ima pravo veta. A kad to napravi, postaće sasvim jasno da će njegova saradnja s Putinom biti - nemoguća, prenosi “Jutarnji list”. 

Pre nekoliko nedelja Putin i Tramp odradili su prvi razgovor "oči u oči". Naizgled je izgledalo prijateljski, oba predsednika bila su jako zadovoljna, sastali su se čak i tokom večere za predsednike država članica grupe G20, o čemu formalnog obaveštenja nije ni bilo. 

Međutim, sada to ispada potpuno nevažno. Kongres nije spreman oprostiti Putinu aneksiju Krima, demokrate optužuju ruskog predsednika za uplitanje u izbore i za poraz Hilari Klinton, a republikanci su u strahu da njihov predsednik baš i ne razume s kim ima posla u Moskvi. 

“Dakle, Tramp sve i da nešto hoće s Putinom, ostao je sasvim sam”, navodi se u tekstu. 

Kao odmazdu za sankcije Putin je odlučio proterati 755 američkih diplomata i taj potez američki obaveštajci i službenici vide kao veliku promenu u taktici ruskog predsednika. 

Putin je, po njihovom viđenju, odustao od sajber napada i obaveštajnih ratova i okrenuo se metodama iz Hladnoga rata. Informacija o proterivanju stotina diplomata zbunila je službe u Vašingtonu, jer po njihovim proračunima u američkoj ambasadi u Moskvi uopšte ne radi toliki broj američkih državljana. 

Rusi u neverici gledaju haos u Beloj kući

Ipak, veruje se da su u konačnu brojku uključeni i ruski državljani koji su zaposleni u ambasadi, a s obzirom na to da njih nije moguće proterati, kazna će im biti - otkaz. 

“Jedan od najvećih ciljeva Vladimira Putina je da Rusija bude tretirana kao nuklearna sila koju će poštovati ceo svet. I ne samo poštovati, već je se i plašiti. U Trampu je video čoveka koji će mu pomoći u ostvarenju tog cilja”, navela je Anđela Stent, ugledna analitičarka sa Univerziteta Džordžtaun i bivša visokopozicionirana agentkinja u vreme administracije Džordža V. Buša. 

- Sada se situacija promenila. Rusi u neverici gledaju haos u Beloj kući, ni sami ne znaju koji će biti sledeći potez Donalda Trampa. Zbog toga su strašno nervozni i u nemoći se vraćaju starim navikama. Proterivanje diplomata je njihova najstarija metoda - kaže ona. 

S druge strane, visoki zvaničnik iz Bele kuće za “Njujork tajms” tvrdi da Trampova administracija nije odustala od poboljšanja odnosa s Rusijom, naprotiv, smatraju da Putinov govor u kojem je najavio proterivanje diplomata nije bio previše 'bombastičan' i da u celoj priči vide priliku za novi preokret. 

S tim se ne slaže Rolf Movet Larsen, bivši obaveštajac koji je jedno vreme proveo i u Rusiji. 

- Kratkoročno, nema nikakvih izgleda da se odnosi SAD i Rusije promene. Ovo je novi Hladni rat, ovo traje već neko vreme - rekao je on. 

"Šta god se dogodilo u odnosima Trampa i Putina, glavni problem neće biti rešen godinama. Putinu je veliki cilj bio olabaviti sankcije Amerike i Evrope zbog aneksije Krima 2014. godine, a sada ispada da su mu nametnute još teže sankcije", piše u tekstu.. 

Upravo zbog toga, američki obaveštajci su u strahu da je proterivanje diplomata tek početak ruske odmazde. Uostalom, bivši direktor FBI Džejms Komi prije nego što je smenjen javno je rekao: 

- Uplitanje u američke izbore je tek početak. Verujte mi, oni će se vratiti - tvrdio je Komi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online