Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.08.2017.
11:12
Vestionline, rts rs A

Tihi rat Rusije i SAD oko evropskog energetskog tržišta

Najnovije američke sankcije Rusiji i kontramere Moskve Vašingtonu u prvi plan stavljaju borbu dveju svetskih sila za evropsko energetsko tržište. Dok je Rusija u vrhu svetske lestvice po rezervama prirodnog gasa, adut Sjedinjenih Američkih Država su velike količine gasa iz uljnih škriljaca. Može li Amerika da potisne ruski energent sa evropskog tržišta?

Reuters
Tihi rat

Prve količine američkog gasa stigle su u Poljsku i Portugaliju, ali je zbog skupog transporta i taj gas skuplji od ruskog. I dok Amerika najavljuje gradnju gasnih terminala na Baltiku i u Hrvatskoj, na Krku, Rusija sa pet evropskih kompanija sprema gradnju druge trase "Severnog toka", koji Nemačkoj obezbeđuje još jedan direktan dotok ruskog gasa.

Berlin i Beč ne žele da im drugi diktiraju od koga će kupovati gas, a očekuje se reakcija Brisela.

- Ono što je definitivno sigurna istina - da Evropa ne može bez "Severnog toka 2". Ne treba zaboraviti da će prestati protok gasa preko Ukrajine 2019. godine, što otvara mogućnost za neke druge projekte koji moraju da budu realizovani. Tako da je teško za Evropu dugoročno da može da planira svoje ekonomske impute bez ruskog gasa - smatra ekonomista Vladimir Krulj.

Ruski gas pokriva više od trećine potreba evropskih zemlja. Samo prošle godine "Gaspromov" izvoz gasa u Evropsku uniju povećan je za 12 odsto i nastavio je konstantan rast i u ovoj godini. Evropskim zemljama treba više gasa, ali je pitanje kako ga obezbediti.

Srbija se bori da dobije gas iz gasovoda čija je gradnja u toku, "Turskog toka" i "Južnog koridora", kojeg čine gasovodi TAP i "Tanap".

- "Južni koridor" neće moći da zadovolji potrebe južne Evrope, a pogotovu neće moći da da gas ostalim delovima jer je njegov kapacitet svega 20 milijardi kubika gasa godišnje. Od toga, polovina gasa ostaje u Turskoj jer on ide preko Turske, a svega 10 milijardi ostaje na sve ostale zemlje. Prema tome, tu situacija energetski ostaje veoma neizvesna - kaže bivši diplomata Srećko Đukić.

Cilj američke gasne ponude je da smanji ruski energetski uticaj u Evropi.

- Tu pobednika svakako neće biti jer će svako gurati svoje interese - objašnjava Krulj. 

Prelamanje ekonomsko-geopolitičkih interesa Amerike, Rusije i Evropske unije već je zaustavilo dva gasna projekta: "Nabuko" i "Južni tok".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online