Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.07.2017.
11:06
Vestionline, Tanjug A

Trampovi skandali na koje su svi zaboravili

Prvih šest meseci Donalda Trampa na mestu predsednika SAD obeležila je poplava vesti o njegovim navodnim ruskim vezama, mešanju u izbore, ali kada bi se zaboravili svi veliki skandali, kao otpuštanje Džejmsa Komija, susret Trampovog sina sa ruskom advokaticom, Majkl Flin, Pol Manafort, Džef Sešns... i dalje ostaje pozamašan broj administrativnih skandala koji su svaki na svoj način uzburkali javnost, piše američki portal Politko.

Reuters
Ne može bez skandala: Donald Tramp

Prema američkom ustavu, predsednik SAD ne sme bez odobrenja Kongresa da prima bilo kakve poklone, titule ili bilo šta, ni od jednog stranog državnika, ali Tramp preko svojih kompanijama širom sveta prima novac. I u njegovom hotelu u Vašingtonu često odsedaju strane diplomate, piše Politiko.

Seksualno napastvovanje

Tokom predsedničke kampanje 2016. godine, 15 žena je tvrdilo da ih je Tramp seksualno napastvovao u avionima, kancelarijama, hotelima, čak i na golf i teniskim turnirima.

Tramp je odbacio sve optužbe i rekao da "nisu dovoljno atraktivne da bi mu privukle pažnju".

Jednu od žena je optužio da laže, zbog čega joj je, kako je tvrdila, bila ugrožena bezbednost i ugrožen ugled, zbog čega ga je tužila.

U martu je Tramp rekao, povodom njene tužbe, da bi kao predsednik trebalo da ima imunitet.

"Odbrana" porodice

Biografija prve dame Amerike na sajtu Bele kuće uključivala je podatke o modelingu i dobrotvornom radu, ali i ono što su mnogi protumačili kao reklamiranje njenih proizvoda.

"Melanija je takođe uspešan preduzetnik, u aprilu 2010. godine pokrenula je sopstvenu kolekciju nakita - Melanija", pisalo je u njenoj biografiji. Ova rečenica brzo je uklonjena sa sajta Bele kuće, navodi američki portal.

Kada je "Nordstrom" prekinuo prodaju liniju odeće Ivanke Tramp u februaru, Donald Tramp je na "Tviteru" stao u odbranu svoje ćerke, a njegova savetnica Kelian Convej obratila se Amerikancima iz Bele kuće rečima "Idite kupujte Ivankine stvari".

Problem je nastao jer pravila jasno nalažu da zaposleni u ne mogu da koriste javne kancelarije za privatnu korist, piše Politiko.

Finansijske malverzacije

"Volstrit Džornal" je u februaru pisao da sekretar za trgovinu SAD Vilbur Ros planira da zadrži investicije vredne 8,7 do 41,5 miliona dolara, iako na njih može da utiče sa funkcije koju obavlja.

Trampova palata Mar-a-Lago udvostručila je svoje članarine na 200.000 dolara nakong inauguracije novog predsednika.

"Južna bela kuća", kako se još naziva u Zapadnim medijima često je posećena, a neretko je Tramp koristi za pregovore, navodi američki portal, preno je Blic.

U februaru je Federalna izborna komisija objavila izveštaj da je od novca za Trampovu kampanju plaćeno 12,8 miliona dolara u njegove kompanije tokom izborne trke 2016. godine.

Ovaj novac uplaćen je u "Tramp TAG er" za putovanja, u "Tramp tauer" za iznajmljivanja, "Tramp restorants", njegov golf klub, navodi Politiko.

Ćerka i zet bogataši

U maju "Volstrit Žurnal" je otkrio da je Džared Kušner zanemario da otkrije velike udele na investicionoj platformi za nekretnine "Kadre", vredne 800 miliona dolara. Veze sa "Kadrom" ukazuju da je Kušner takođe započeo poslovanje sa Goldmanom Saksom i milijarderima Džordžom Sorosom i Piterom Tielom, takođe investitorima u kompaniji.

Prvi finansijski izveštaj Ivanke Tramp objavljen je u julu i otkrio da iako se udaljila od porodičnih poslova i svoh modnog brenda, i dalje zaradila 12,6 miliona prihoda od privatnog biznisa, od početka 2016. godine.

Poslednji izveštaj Ivanke i Kušnera pokazuju da zajedno imaju 761 miliona dolara, navodi američki portal.

Made in USA...

U julu je predsednik Tramp putovao po zemlji tokom nedelje "Napravljeno u Americi", promovisao je američke proizvode, međutim, modna linija njegove ćerke nije napravljena u SAD, a njegovi restorani i hoteli zapošljavaju više stranaca nego Amerikanaca.

Kako je "Vašington post" objavio u julu, Stejt department je u februaru platio 15.000 dolara za odsedanje članov anjegove porodice u njegovom novom hotelu u Vankuveru, gde su putovali na otvaranje.

Tajna služba već troši milione na obezbeđivanje Trampovog hotela u Njujorku i za Mar-a-Lago, ali je ovo prvi dokaz da je Stejt department plaća za njegovo vlasništvo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online