Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.07.2017.
22:56
blic.rs, Vestionline A

Ako Tramp kaže "da", svet dobija još jednu "nuklearnu pretnju"

Američki predsednik Donald Tramp najavio je da očekuje da u septembru objavi da se Iran ne pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, koji je potpisao sa SAD i još pet vodećih država, što bi moglo da dovede do eskalacije napetosti između dve zemlje, koje su već u lošim odnosima.

EPA/Olivier Hoslet
Donald Tramp odlučuje o svetskoj sudbini

Ova izjava ponovo je probudila sećanja na period pre nego što je bivši predsednik Barak Obama sklopio dogovor sa Iranom o nuklearnom naoružanju, kada su mnogi pisali da dve sile idu ka neizbežnom sukobu.

Predsednik Donald Tramp još od početka kampanje tvrdio je da je Iran glavni finansijer terorizma koji vodi agresivnu regionalnu politiku, a sada je ponovio te tvrdnje naglašavajući da je Teheran nastavio sa raketnim programom.

Ništa od toga neće se promeniti sve i da SAD izađu iz dogovora, međutim moglo bi da dovede do toga da i Iran prestane da poštuje sve što je dogovoreno i nastavi sa razvojem nuklearnog oružja, piše "Aksios".

Kako se pisalo u Zapadnim medijima 2015. godine, pre nego što je dogovor potpisan, stanje se ocenjivalo kao vrlo kritično, a Teheran je bio na samo par meseci od izrade nuklearne bombe.

- Ako Kongres odbije da izglasa nuklearni dil sa Iranom, Teheran će požuriti da napravi nuklearnu bombu za dva do tri meseca. Naša jedina alternativa u tom slučaju je rat - naveo je u autorskom članku Kim Holms, bivši američki diplomata i pomoćnik državnog sekretara.

Ovakav scenario i tada kao i sada je vrlo malo verovatan, s obzirom na to da se radi o dve velike sile, koje neće dozvoliti direktan okršaj.

Ipak, natezanje odnosa i sa još aktivnim ugovorom uveliko traje, dok u sukobima u Jemenu i Siriji podržavaju različite zaraćene strane.

Iz perspektive američkih regionalnih partnera, uključujući izraelske i partnere iz arapskog sveta, jedina solucija je smena iranskog režima.

Ovakve namere zaustavljene su sporazumom koji je potpisao Barak Obama, međutim nije zaustavilo mešanje Irana u regionu, u kojem i Amerika a i njeni saveznici imaju svoje interese, piše "Atlantik" u analizi.

Pravi značaj povlačenja Amerike iz sporazuma sa Iranom zavisiće od odgovora Teherana i Evrope, piše "Aksios", jer evropske sile nisu namerene da prate korake SAD po ovom pitanju, zbog očiglednih finansijskih razloga, zbog velikog broja poslova koji se obavljaju između Irana i Evrope.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online