Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.07.2017.
13:13
Vestionline A

Vazdušni jastuk kao granata

Više od milion Ozi-vozača u opasnosti je od eksplozije vazdušnog jastuka, kakva je pre deset dana ubila 58-godišnjeg vozača honde CR-V posle sudara u sidnejskoj Kabramati. Istragom je potvrđeno da je "pogođen u vrat manjim komadom" posle eksplozije "jastuka-granate".

pixabay
Više od milion vozača u opasnosti

Vozilo je bilo opremljeno neispravnim punjačem jastuka vazduhom jer je bio oštećen vlagom. Pri aktiviranju jastuka u sudaru, naime, dolazi do nekontrolisane eksplozije, preteranog naduvavanja i rasprskavanja delova u jastuku.

Proizvođači automobila do sada su saopštili da u Australiji na servisiranje povlače 2,1 milion vozila u kojima se nalaze takvi jastuci, pošto je po svetu od njih poginulo 18 osoba. Ovde, kada je jedna žena iz Darvina u svojoj tojoti povređena delovima iz jastuka marke takata, saznalo se da je u Australiji 717.000 vozila opremljeno potencijalno smrtonosnim jastucima. Od toga, mazda, micubiši i nisan zajedno imaju 450.000 vozila koja treba da servisiraju. Subaru još nije obelodanio koliko mora da zameni jastuka od svojih 173.000 automobila.

Ove subote, po prvi put su objavljeni podaci iz Tojote koji pokazuju da je ona obavila tek 161.261 zamenu jastuka od ukupno 546.287 vozila u kojima se oni nalaze. Honda zamenjuje do 5.000 komada jastuka takata nedeljno. Predstavnik ove firme kaže da su do sada zamenili 456.136 komada, ali da je još 194.243 komada i dalje u vozilima na australijskim cestama.
Direktor firme Honde Australija Stiven Kolins kaže da je honda iz 2007. u kojoj je vozač poginuo u Kabramati "predmet zamene punjača u takata jastuku".

Proizvođači vozila imaju problema da dođu do delova za zamenu zato što se radi o najvećem povlačenju neispravne opreme u vozilima.

Mnogi vozači uznemireni su zbog kašnjenja sa opravkom. Tako penzioner sa severa NSNj Don Blejk kaže da je čekao duže od godinu dana da mu srede problem na njegovom automobilu subaru iz 2003.

- Ne žure dovoljno. Bojim se svaki put kad uđem u auto.

Kompanije su, inače, većini vlasnika vozila s opasnim jastucima uputile pisma sa obaveštenjem da će im biti zamenjeni. Problem je u tome što će to biti kada, kako pišu, "obezbede delove".
Dodatni problem je što se do sada u svetu ispostavilo da vazdušni jastuci u koje je ugrađen novi deo opet treba da budu zamenjeni jer imaju isti problem.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online