Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.07.2017.
18:06
Đ. Barović - Vesti A

Pakleno leto za turiste

Ovogodišnju sezonu odmora neće obeležiti samo ekstremne, tropske temperature, već i serija elementarnih nepogoda koje su zadesile apsolutno sve turističke destinacije na Mediteranu, pa i one koje posećuju naši ljudi iz matice i rasejanja.

Tanjug/AP
Smrt pod ruševinama: Turčin i Šveđanin poginuli u baru

Ne pamti se da je u tako kratkom vremenskom periodu zabeleženo toliko požara i poplava, a u četvrtak uveče je grunuo i zemljotres od 6,7 stepeni po Rihteru koji je pogodio Grčku i Tursku. Epicentar zemljotresa bio je između turskog letovališta Bodrum i grčkih ostrva.

Prema prvim informacijama na ostrvu Kos poginule su najmanje dve osobe, a oko 450 uglavnom stranih turista povređeno je u priobalnim gradovima te oblasti. Državljanin Turske i Šveđanin na Kosu su poginuli u baru, u starom delu grada, a verovatno se na njih obrušio krov.

Potres i na Rodosu

Zemljotres se osetio i na ostrvu Rodos u Grčkoj, a na Kosu je povređeno oko 120 ljudi. Jorgos Hadžimarkos, zvaničnik sa Kosa, rekao je da je petoro povređenih u teškom stanju.

Vatrogasci su spasli troje povređenih iz urušene zgrade. Grčka vojska je u stanju pripravnosti, a organizovani su i specijalni spasilački timovi.

Usijanje na Fejsbuku

Letovi ka ovom letovalištu su otkazani, a Evropska agencija za zemljotrese EMSC saopštila je da bi mogao da se desi i manji cunami koji ipak ne bi izazvao razaranja.

Prema prvim podacima, među postradalima u Grčkoj i Turskoj nema državljana Srbije, a obe države su omiljena destinacija za odmor naše dijaspore.

- Odmaramo se na prvom prstu, Kasandri, u mestu Siviri. Da kucnem u drvo, ništa nas od ovogodišnjih nepogoda nije zadesilo. Dosta naših, uglavnom iz Nemačke i Švajcarske letuje upravo ovde i čuli smo za poplave ranije i za ovaj zemljotres, ali nema panike. Jeste, Fejsbuk se usijao kako bismo videli da među povređenima u letovalištima na granici Turske i Grčke nema nekog našeg, ali jači smo od sudbine - priča Milan Krekulović iz švajcarskog grada Argaua, koji letuje sa suprugom i četvoro dece.

Cunami ometa evakuaciju

Turske vlasti poslale su brod iz letovališta Bodrum kojim će biti evakuisano oko 200 turskih državljana zarobljenih na ostrvu Kos, iako su oštećene luka i carinska zgrada. Naime, zemljotres je pokrenuo i mali cunami koji je poplavio priobalni put i delove glavnog grada. Jedan trajekt nije uspeo da pristane u luku. Među oštećenim zgradama su i stara džamija čiji se minaret srušio i tvrđava iz 14. veka na ulazu u glavnu luku.

Automobili pod vodom

Pre samo nekolko dana "drugi prst", Sitoniju, zahvatilo je veliko nevreme sa olujnim vetrom i jakom kišom zbog čega su mnogi putevi bili neprohodni, a mesta na obali Egejskog mora poplavljena, pa su grčke vlasti evakuisale stotine ljudi. Ovim uraganom bila su pogođena i letovališta Neos Marmaras, Toronija, Vuruvura i Sikija na drugoj obali. Na Sitoniji su bili poplavljeni i neki hoteli, a stotine automobila su završile pod vodom ili u blatu.

Gore od Arizone

Milan Panjović jedan je od oko 120 žitelja poluostrva Luštica kod Tivta koji je evakuisan morem. Sa broda je gledao plamene jezike u mraku, ali kada je požar ugašen video je da je vatra stigla na pola metra do kuće i tu ugašena.

- Živim u Arizoni, gde su požari česti i zastrašujući, ali je jedno je gledati vatru izdaleka, a sasvim je drugačije kada vas oprlji - vrti glavom Milan i kaže da je srećan što je njegova trudna gošća s bebom prošla bez povreda i bezbedno otputovala kući.

Ana Ninkov, jedan od urednika portala "Vesti", u to vreme se odmarala na obližnjem Tasosu i priznaje da njoj i mnogobrojnim srpskim turistima nije bilo svejedno dok su gledali vesti.

- Tog dana je i na Tasosu počela kiša i nije stala sve do večeri, ali smo već narednog dana mogli na plažu - kaže Ana.

Za sve to vreme, turističku sezonu obeležili su i katastrofalni požari po Hrvatskom i Crnogorskom primorju. O njihovoj razmeri najbolje svedoče snimci NASA, jer su se požari videli čak i iz svemira, a dim dopirao do pola Jadrana.

Vreli srpski putevi

Republički Hidrometeorološki zavod upozorava da će do ponedeljka u svim krajevima Srbije biti veoma toplo, sa sa maksimalnom temperaturom od 34 do 37 stepeni.

Našim ljudima koji ovog vikenda kreću na odmor preko Srbije savetuje se da se osim strpljenjem opreme i dovoljnim količinama hladnih napitaka.

Na graničnom prelazu Horgoš čeka se do sat vremena, ali je problem što mađarski carinici ne odstupaju od strogih pravila EU, pa je kolona na izlazu iz ove zemlje dugačka nekoliko kilometara. Slična situacija je i na prelazu s Hrvatskom Batrovci.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online