Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 16.07.2017.
17:11
Vestionline, Tanjug A

AFP: Makron zasenio Angelu Merkel u vrhu diplomatije EU

Nemačka je godinama čeznula za snažnim francuskim partnerom, a sada je možda dobila i više nego što je priželjkivala, s obzirom na to da je samouvereni francuski predsednik Emanuel Makron izbio u vrh evropske političke scene, zamenjujući u toj ulozi nemačku kancelarku, ocenjuje danas Frans pres.

Reuters
Angela Merkel oduševljena Emanuelom Makornom

Ovonedeljni snimci iz Pariza, gde je Makron dočekao američkog predsednika Donalda Trampa uz tople osmehe i srdačno rukovanje, nagoveštavaju izvesne promene kada je reč o liderstvu u Evropi, imajući u vidu strogost u Trampovim odnosima s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, navodi francuska agencija.

Makron je, primećuje AFP, dosegao i do istoka, dočekavši ruskog predsednika Vladimira Putina u spektakularnom okruženja Versaja krajem maja.

"Time pokazuje da se Francuska vratila u igru", smatra Žan Dominik Đulijani iz fondacije "Robert Šuman", ističući da je u toku "rebalansiranje odnosa s Nemačkom - koje je i potrebno".

S druge strane, Merkelovu su neki mediji na engleskom jeziku doskoro čak pozdravljali kao novog "lidera slobodnog sveta", nakon što je 2016. godina donela Bregzit i Trampovu šokantnu izbornu pobedu.

Međutim, na tipično nemački način, kancelarka nikada nije polagala pravo na liderstvo u Evropi - poziciju koja bi odmah pokrenula optužbe na račun prošlosti njene zemlje - a uloga lidera joj je delom pripala usled nedostatka stabilne protivteže u Francuskoj, koja je decenijama nemački partner u evropskoj političkoj dinamici, navodi AFP.

Do sada je Francuska, hvatajući se u koštac sa ekonomskim nedaćama u poređenju sa naprednom Nemačkom, i na čelu sa nepopularnim bivšim predsednikom Fransoa Olandom, bila popriličnio u senci svog suseda.

Ali, dolazak Makrona u Jelisejsku palatu kao posvećenog evropejca probudio je nade u povratak francusko-nemačkog dueta, koji je i iznedrio evropske integracije i stvorio najveći svetski trgovinski blok.

Međutim, njegov izrazit lični stil i hvaljenje Francuske pojedine je navelo na ptianje da li on možda radije želi da nastupa - kao solista.

Tako je nemački list "Špigel" u ovonedeljnom izdanju komentarisao da "Makron želi da iskoristi Trampovu posetu da laska američkom predsedniku i sebi obezbedi status lidera Evrope".

Makronove prijateljske reči i tapkanje Trampa po leđima, uz večeru na Ajfelovoj kuli, i švajcarski list "Noje cirher cajtung" vidi kao nagoveštaj da bi Makron mogao da postane glavni evropski diplomata, zamenjujući Merkelovu u ulozi koju ona, zapravo, nikada i nije želela".

Što se tiče drugih evropskih zemalja, AFP napominje da je Britanija - kao drugi važan akter EU - napustila evropsku političku arenu posle referenduma na kojem je prošle godine izglasala istupanje iz Unije.

Istovremeno, glas Poljske je nešto utihnuo jer se suočava sa optužbama za skretanje ka autoritarizmu, dok su Španija i Italija i dalje ekonomski slabe.

Dakle, iako Makron i Merkel možda imaju suprotstavljene stilove, izgleda da to ne ugrožava mnogo suštinu njihovog evropskog liderstva - oboje imaju za cilj jačanje EU, suočene sa unutrašnjim stresom zbog nacionalzma i spoljnim izazovima koje postavljaju Bregzit i Trampov princip "Amerike na prvom mestu", konstatuje francuska agencija.

AFP ocenjuje da će se njihov odnos suočiti sa ključnim testom posle nemačkih izbora, odnosno sa pregovorima o reformisanju evropske valute.

- Tada će potencijalno duboke podele između Berlina i Pariza verovatno izbiti na videlo, ali će biti potrebno više od prijateljske retorike i fotografija da bi se one prebrodile - zaključuje Frans pres.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online