Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 10.07.2017.
05:00
N. Jokić - Vesti A

Tragom najave nove francuske vlade: Pčelari protiv lobista

Zamislite da jedan stočar izgubi trećinu svog stada. Ovako je Žil Lanio, predsednik francuske unije pčelara, pred novinarima opisao situaciju u kojoj su se našli on i njegove kolege zbog toga što su im košnice masovno otrovane pesticidima. Još prošle godine je izgledalo da će tadašnja francuska vlada zabraniti da se u poljoprivredi upotrebljavaju pesticidi koji sadrže neonikotionide odgovorne za sterilizaciju pčela. Ovih dana, međutim, stigla je vest koja je razjarila pčelare. Novi ministar poljoprivrede Stefan Traver izjavio je da bi insekticid nazvan ubica pčela mogao ponovo da dobije dozvolu za upotrebu.

EPA/Mohammed Badra
Bitka za spas: Pčelari sele košnice kako bi izbegli insekticide

Predsednik vlade Eduar Filip i ministar ekologije Nikola Ilo požurili su da demantuju ministra, ali pčelari se ne smiruju. Zar i samo ministarstvo poljoprivrede nije priznalo da su neonikotinoidi uzrok smrti 30 odsto pčela u Francuskoj? Prethodna francuska administracija donela je zakon o zabrani insekticida počev od iduće godine. Među njima su i neonikotionoidi čija je zabrana trebalo da stupi na snagu počev od 2020.

Poljoprivrednici masovno upotrebljavaju insekticide sa neonikotinoidima kako bi uništili korov koji napada žitarice, voćke i povrće. Čak i obični baštovani, koji vole da im sve bude pod konac, u baštama upotrebljavaju ove otrove. Problem je što su njihovom dejstvu izložene i pčele. Studije sprovedene u Kanadi i u Evropi koje je u poslednjem broju objavio ugledni naučni časopis "Sajens" potvrdile su da su neonikotinoidi zaista ubice pčela i da uništavaju kako divlje, tako i gajene košnice. Neonikotinoidi, pokazala je studija, posebno negativno utiču na "divlje" pčele koje su zaslužne za 60 odsto polenizacije. Što se tiče pčelara, oni se bore kako mogu i pokušavaju čestim preseljenjem košnica da spasu pčele. To je komplikovan posao, povećava troškove pčelarima i zahteva veliki rad.

Žil Lanio, predsednik francuske unije pčelara, rekao je novinarima rekao da je moć industrijskih lobija veoma velika i da su mu poslanici priznali da zbog njihovog pritiska ne mogu mnogo da učine. U isto vreme, Lanio priznaje da nema ništa protiv poljoprivrednika koji upotrebljavaju neonikotinoide jer shvata da su i oni žrtve sistema poljoprivredne industrije. Paradoksalno, a upravo to i jeste glavni argument novog francuskog ministra poljoprivrede Stefana Travera koji tvrdi da "moramo da se snalazimo situacijama u kojima nema zamene za neke proizvode insekticide".

Desetkovani mužjaci

Insekticidi truju biljke preko kojih se zatim truju pčele. Evropski deo ove studije sproveden je na 33 mesta u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Mađarskoj. To je prva studija o uticaju insekticida na pčele koja traje više meseci i obuhvata ovako široko područje. Rezultati su nedvosmisleni: mužjaci su desetkovani i u "divljim" i u "gajenim" košnicama u Velikoj Britaniji. Neonikotinoidi sterilizuju mužjake. U Mađarskoj takođe. Iznenađenje su rezultati u nemačkim košnicama gde su pčele ostale u dobrom zdravlju.

Žan Danijel Šarijer, stručnjak za pčele iz Agroskopa u Bernu, ima uverljivo objašnjenje. Površina izložena insekticidima u Velikoj Britaniji i u Mađarskoj znatno je veća nego u Nemačkoj. U prve dve zemlje poljoprivreda je orijentisana na jednu kulturu i to na velikim prostranstvima. U Nemačkoj poljoprivredni pejzaž nije tako jednoličan. Tamo voćnjaci presecaju livade, a pašnjaci su u blizini polja.
- Tako su pčele imale mogućnost da traže polen na raznolikim područjima - objašnjava ovaj stručnjak.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online