Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.07.2017.
08:41
blic.rs, Vestionline A

"Balkan je za krupne igrače kockarski sto sa malim ulogom"

Sudar titana, kako je okarakterisan prvi susret Vladimira Putina i Donalda Trampa, zakazan je za petak na neutralnom terenu, na samitu G20 grupe u Nemačkoj.

youtube.com/WonderWhy
Kako se kotira Balkan na Samitu G20 u Nemačkoj?

Prvi sastanak ruskog i američkog predsednika najviše će ličiti na otvaranje šahovske partije jer dosad nisu ni razgovarali licem u lice, iako je Tramp skoro pola godine na vlasti.

Mnogo je neraščišćenih računa između dve supersile, a za mnoge neće biti ni vremena.

Analitičari su složni da se balkanski problemi neće naći na repertoaru u Hamburgu, međutim to ne znači da nisu od značaja, kako za Rusiju, tako i za Ameriku.

- Balkan će možda biti tema G20, ali negde na marginama. Putin i Tramp imaju veće probleme. Pre će se o Balkanu diskutovati na relaciji Rusija-EU, odnosno Nemačka. Rusiji je u interesu da drži NATO što dalje od svojih granica, a Tramp se sve više distancira od te alijanse - kaže Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam.

Šta misle analitičari?

Putinu je, više nego Trampu, Balkan u žiži interesovanja, upravo zbog širenja NATO, smatra Popov.

Učlanjenje Crne Gore, i postupak koji se vodi sa Makedonijom, upozorenje je za Kremlj, koji će zato pokušati da ostvari svoj uticaj i vrati se na Balkan.

- Sasvim sigurno neće doći do trampe Balkana za neki drugi region. To se tako ne radi. S druge strane, na G20 će biti i Kina i Turska, koje takođe imaju svoje interese na ovim prostorima, prva ekonomske, a druga istorijske, a tu je i Nemačka - dodaje Popov.

Politički analitičar Dušan Janjić ipak odbacuje svaku mogućnost da će se Tramp i Putin dokačiti Balkana.

- Sastanak će biti fokusiran na ono što muči Moskvu i Vašington, a to je normalizacija odnosa. Tu su i veći problemi, poput snabdevanja Evropske unije gasom, Sirije, Severne Koreje - kaže Dušan Janjić.

Razgovori koji bi indirektno uticali na Balkan su mogući, ali više u odnosima Amerike prema Nemačkoj, smatra Janjić.

Nove mere koje su u SAD usvojene ometaju snabdevanje EU ruskim gasom, koja želi da realizuje projekat "Severni tok 2".

Poziciju je na Balkanu ojačala i Amerika će to probati da potkopa, što već i radi preko Hašima Tačija i Edija Rame.

Razgovori između Merkelove i Putina se neće odnositi na Balkan, već na "Severni tok 2", Ukrajinu, ukidanje sankcija Rusiji. Merkelova je ozbiljan političar u teškoj situaciji jer joj slede izbori, ističe Janjić.

- Zapadni Balkan je kao mali kockarski sto u velikoj kockarnici, recimo "Tadž Mahal" u Las Vegasu, na kojem se igra sa ulozima od po 200 dolara. Može da posluži ako se velike sile ne dogovore oko krupnih pitanja, ali je u međuvremenu sklonjen u stranu - kaže Janjić.

Tramp sprema iznenađenje: Sukob oko gasa

Na sastanku sa liderima evropskih država u Varšavi koji će se održati danas, Donald Tramp će tražiti povećanje isporuka američkog prirodnog gasa u Evropu, javio je Rojters, pozivajući se na Belu kuću.

Američki gas smanjiće uticaj Rusije u regionu, izjavio je bivši glavni komandant NATO u Evropi Džejms Džons.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online