Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 04.07.2017.
03:00
Z. Mirković - Vesti A

Zašto vlada nestašica vakcina za decu u Evropi (5): Roditelji u Austriji odbijaju vakcinisanje

U Austriji su retke nestašice vakcina za decu, ali se to dešavalo, pre svega 2014. godine, međutim sve je veći otpor roditelja koji odbijaju da daju sve vakcine svojim potomcima, zbog čega su se pojavile neke već odavno iskorenjene bolesti.

tbvaccine2010.org
Moguće uvođenje obaveze jer su se vratile boginje i druge bolesti

Većina roditelja u Austriji kritički gleda na vakcinaciju, a jedno istraživanje je pokazalo da svega 39 odsto očeva i majki podržava vakcinaciju svoje dece. Ostali pak smatraju vakcine opasnim i nepotrebnim, a četiri odsto njih u potpunosti odbija da vakciniše svoju decu.

Tako je Austrija od početka ove godine najednom suočena sa povratkom boginja, a medicinski eksperti kažu da je to zbog odbijanja mnogih roditelja da vakcinišu svoju decu.

U prva četiri meseca ove godine zabeležen je čak 71 slučaj oboljenja boginja, što je znatan porast imajući u vidu da je prošle godine registrovano ukupno 28 slučajeva te dečje bolesti.

Usled pomenutog porasta obolevanja od boginja, pokrenuta je javna diskusija o uvođenju obavezne vakcinacije dece.

Vraćaju se stare bolesti

Osim malih boginja, u porastu je broj dece koja dobijaju zauške i veliki kašalj.

U Austriji ne postoji obaveza vakcinisanja, kako za decu tako i, što je u drugim zemljama drugačije, za medicinsko osoblje.

Procenjuje se da u ovom času šest odsto dece u dobu od dve do pet godina - nije vakcinisano protiv boginja, što je u ukupnom bilansu za celu zemlju - više od 20.000 dece.

Pri tome, deset odsto vakcinisane dece nije revakcinisano, što je daljih 39.000 (nezaštićenih) mališana ispod pet godina i više od 37.000 đaka.

Inače, vakcina je besplatna i, ako se revakciniše - dete onda ima doživotnu zaštitu, ukazuju nadležne austrijske medicinske službe.

Sedam dana posle rođenja deteta, roditelji su obavezni da urade prvu kontrolu novorođenčeta kod pedijatra.

Postoje obavezni pregledi kojima se prati rast i razvoj deteta do njegove pete godine i koji se moraju obaviti kod dečjeg lekara, a rezultati se upisuju u poseban dokument - "Pasoš majka-dete".

Što se same vakcinacije tiče, pomenuto je već da ona nije obavezna, ali postoje vakcine koje se posebno preporučuju i besplatne su jer troškove pokriva država.

Postoje i one vakcine koje se dodatno plaćaju i na raspolaganju su ukoliko roditelj želi da vakciniše dete (to su vakcine protiv ovčjih boginja, meningokoke, FSME - meningitisa koji prenose krpelji, kao i ona protiv gripa).

Na ovu temu u Austriji je transparentnost zagarantovana i roditelj može da se posavetuje sa lekarom i time otkloni sve nedoumice u vezi s vakcinacijom deteta.

Koncept vakcinacije Saveznog ministarstva zdravlja postoji od 1998. godine. Njime se osiguravaju besplatne vakcine za decu i mlade do 15 godina, koje zajednički finansiraju savezne pokrajine i socijalno osiguranje.

Postoji čitav niz vakcina koje se preporučuju za odojčad i malu decu, ali i predviđene vakcinacije dece školskog uzrasta i odraslih osoba.

Sutra - Zašto vlada nestašica vakcina za decu u Evropi (6): Kakvo je stanje u Srbiji?
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online