Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.07.2017.
13:28
sputniknews.com A

"Sa Putinom se viđam pet puta godišnje"

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je, uoči današnjeg dolaska u dvodnevnu posetu Moskvi, da ima dobre lične i bliske radne odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Reuters
Predsednici Kine i Rusije povezuju projekat "Jedan pojas jedan put" i Evroazijski ekonomski savez

- Obično se sastajemo pet puta godišnje kako bismo odredili okvir daljih bilateralnih odnosa, kako bismo razgovarali o izgledima njihovog razvoja - rekao je Si. 

Predsednik Kine je u intervjuu za TASS dodao da je postignut dogovor sa Putinom da se povežu projekat "Jedan pojas jedan put" i Evroazijski ekonomski savez. 

Osvruo se i na postavljanje američkog protivraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji, ocenivši da će to poremetiti stratešku ravnotežu u regionu. 

- Raspodela američkog protivraketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji naneće ozbiljnu štetu interesima strateške stabilnosti zemalja u regionu, uključujući Kinu i Rusiju. To će poremetiti stratešku ravnotežu u regionu i ni na koji način neće promovisati denuklearizaciju  na (Korejskom) poluostrvu - rekao je Si.

Kako je prethodno objavljeno, Si je u intervjuu za ruski list  Rosijska gazeta" rekao da Rusija igra važnu i pozitivnu ulogu u procesu rešavanja sirijske krize i poručio da Kina to ceni.

On je dodao da sirijska kriza predstavlja najopasniju tačku na Bliskom istoku, a to pitanje je, prema njegovim rečima, neophodno rešavati poštujući nezavisnost, teritorijalnu celovitost i suverenitet Sirije, prenosi "Sputnjik".

- O budućnosti Sirije treba da odlučuje sirijski narod, a političko rešenje je jedini put. Iskreno verujemo da će se to pitanje uskoro rešiti i da će nada sirijskog naroda o miru i povratku u svoje domove uskoro i realizovati - rekao je Si.

Kineski predsednik je istakao i nivo bilateralnih odnosa Rusije i Kine rekavši da oni nikad u istoriji nisu bili bolji.

Politički i ekonomksi odnosi

- Pre svega politička i strateška saradnja, koja je rezultirala da preko 4.300 kilometara međudržavne granice oslikava prijateljske i dobrosusedske odnose. Obe strane podržavaju jedna drugu u razvoju i poštuju nacionalne interese. Kina i Rusija su strateški partneri koji svoji odnos razvijaju na poverenju - naveo je Si.

Govoreći o ekonomskim odnosima, rekao je da Rusija i Kina na kompleksan način pristupaju tom pitanju i dodao da se to odnosi i na ceo evroazijski kontinent.

Predsednik Kine je rekao da se, pored krupnih investicionih projekata poput gasovoda i Puta svile, velika pažnja posvećuje i malom i srednjem biznisu.

- Vlade obe zemlje će učiniti sve kako bi se olakšao put ruskim i kineskim firmama da lakše posluju, što će se direktno odraziti i na smanjenje nezaposlenosti, ali i na konkurentnost tržišta - kazao je Si.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online