Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.07.2017.
09:49
Dojče vele A

Zašto pad Islamske države nije i kraj terora?

Mosul je oslobođen, a Raka neposredno pred padom. Iračka vojska saopštava da je "izmišljena država pala". To, međutim, ne znači da će u tim regionima zavladati mir. Rivalitet unutar koalicija protiv ID je ogroman.

Reuters
Mosul uskoro slobodan

Na terasi hotela u Erbilu sede muzičari iz Mosula. U glavni grad kurdske pokrajine na severu Iraka pobegli su od "Islamske države". Sada razmišljaju o povratku. Za kurdsku TV-stanicu "Rudav" pričaju kako se pripremaju da organizuju muzički festival nakon oslobođenja Mosula. Verovatno neće morati još dugo da čekaju.

Ipak, proterivanje džihadista iz grada neće rešiti sve probleme – i to ne samo zato što je više od pola miliona stanovnika proterano nakon početka napada na Mosul prošle jeseni, i ne zbog toga što će stvaranje uslova za njihov povratak trajati godinama. Najveći problem je to što proterivanje "Islamske države" iz severnog Iraka ostavlja iza sebe ogroman vakuum moći, bez da se zaista zna ko će popuniti taj prostor. U koaliciji protiv IS, osim stranih aktera kao što su SAD, nalaze se i mnoge lokalne grupe koje imaju veoma različite ciljeve, piše Dojče vele.

Tu su snage pod kontrolom vlade u Bagdadu, antiterorističke jedinice pod komandom premijera, kao i one koje spadaju pod Ministarstvo odbrane ili Ministarstvo unutrašnjih poslova. A tu su takođe i najrazličitije paravojne formacije – pre svega šiitske "narodne snage", od kojih neke imaju veze i sa Iranom. Pa onda kurdske Pešmerge. Neke jedinice u potpunosti pod komandom Demokratske partije Kurdistana, vladajuće stranke u Severnom Iraku u autonomnoj regiji Kurdistan. Druge formacije su pod njihovim žestokim rivalima – pod Patriotskom unijom Kurdistana. I kao da sve to nije dovoljno, tu su još i različite lokalne sunitske grupe.

Kuridi i Šiiti će tražiti naknadu za svoje žrtve

Rajk Henlajn iz Berlinske fondacije "Nauka i politika" (SWP) za DW kaže: "U neku ruku je jasno da taj grad ne mogu trajno da kontrolišu samo kurdske ili šiitske snage. Ali još uvek je nejasno šta će to u praksi da znači".

Kurdske i šiitske jedinice nisu igrale veliku ulogu u borbama u samom Mosulu. Međutim, one su u okolini tog milionskog grada učestvovale vodile žestoke borbe i zato će tražiti nadoknadu za svoje žrtve. Kurdi u Severnom Iraku smatraju da je sada povoljan trenutak da nadograde svoju autonomiju. Za 25. septembar planirali su referendum o nezavisnosti. Stručnjak za Irak, Renad Mansur iz britanskog trusta mozgova "Čtam haus" za DW otkriva jedan pikantan detalj: "Referendum će se sprovesti i na tzv. 'spornim teritorijama' kao što je naftom bogat i region oko Kirkuma".

Šiitske formacije uglavnom su se borile zapadno od Mosula, na mestu gde je prekinut koridor između tog grada i Sirije. Bilo bi logično da se te jedinice nakon odlaska IS raspute, ali će se barem one veće suprotstaviti demobilizaciji, očekuje Mansur. One će, smatra, tražiti posao za sebe na nekom drugom mestu – moguće duž sirijsko-iračke granice. Henlajn iz fondacije "Nauka i politika" procenjuje da u Iraku ima oko 100.000 pripadnika paravojnih šiitskih formacija i podseća na njihove jake veze sa Iranom. Teheran na taj način "pokušava da ostvari uticaj na terenu".

Uskoro pada Raka

Sličan problem kao u Mosulu javlja se i na severu i na istoku Sirije. Glavni grad ID, Raka je u teškom stanju i najverovatnije je da će uskoro da padne. Glavni teret napada tu nose borci Sirijskog demokratskog fronta. Oni većinski pripadaju partiji sirijskih Kurda Demokratska unija (PYD).

- Ta stranka drži tri kantona na severu i to posmatra kao na svoju regiju. Razvoj situacije je takav da se već govori o pravu na autonomiju pa čak i nezavisnosti - kaže Rajk Henlajn.

Sjedinjene Američke Države Kurde vide kao koristan instrument u borbi protiv "Islamske države" i snadbevaju ih oružjem i poverljivim informacijama. Za Tursku je međutim PYD teroristička organizacija – zbog njihove bliskosti sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK). Ankara ih posmatra kao veću pretnju i od "Islamske države".

Renad Mansur smatra da je cilj sirijskih Kurda da osvajanjem Rake dokažu lojalnost SAD i tako ojačaju sopstvenu pregovaračku poziciju. Mansur, međutim, smatra da je partnerstvo između SAD i Turske, uprkos svim poteškoćama, suviše jako i da će to nepovoljno uticati na realizaciju kurdskih planova:

- Ne mogu da zamislim da će Sjedinjene Države, nakon što proteraju IS sa severozapada Sirije, da dozvole projekat nezavisnosti - kaže Mansur.

U gradu Raki i njegovoj okolini, kao i u još udaljenijim delovima provincije Deir ez-Zor, koji je pod kontrolom ID, situacija se tek "zakuvava". Sa jedne strane, tamo je sirijska vojska odane Asadu, njihove iračke pristalice i ruska avijacija, a sa druge, u neposrednoj blizini, specijalne američke jedinice i borci antirežimskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF).

Sukob vlasti i opozicije u Deir ez Zoru

Povećava se opasnost od direktne konfrontacije, upozorava Rajk Henlajn.

- To smo mogli da vidimo u poslednjih nekoliko sedmica: Amerikanci su oborili sirijski borbeni avion, a oborene su i iranske bespilotne letelice. Rusi su oštro reagovali i upozorili da avioni zapadne alijanse ubuduće ne smeju da lete iznad područja zapadno od Eufrata. Sve to su već relativno jasni signali koji govore da će tamo doći do konfrontacije - smatra politikolog iz Berlina.

Kamen spoticanja mogla bi da bude naftom bogati Deir ez-Zor. Sirijska armija pokušava da je osvoji tu provinciju pre borci SDF. Kod Al-Tanfa, u graničnom području između Sirije, Jordana i Iraka, već je došlo do direktnih sukoba između sirijskih trupa i Amerikanaca. Sjedinjene Američke Države tu na sirijskom tlu imaju kamp za obuku protivnika Asada, a u prečniku od 50 kilometara sa Rusima je formirana zaštićena zona. U slučaju da situacija eskalira, Asadove snage morale bi da se iz te zone probijaju uz pomoć oružja.

Borbe su se vodile i na severnim položajima sirijske armije, pored grada Tabka. Na tim položajima koji su veoma blizu Rake, dolazi do čarki između sirijske vojske i jedinica SDF. Tu je oboren i jedan sirijski borbeni avion. Renad Mansur to sumira ovako: "Kada se 'Islamska država' izuzme iz te 'jednačine', svi problemi ponovo izbijaju na površinu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online