Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 01.07.2017.
05:00
N. Jokić - Vesti A

Zašto vlada nestašica vakcina za decu u Evropi (3): Zbog vakcine oduzimaju decu

U središtu polemike oko vakcina je prisustvo dodataka kao što su aluminijumske soli koje povećavaju učinak vakcine i otpornost na bolest. Devedesetih godina francuski lekar Roman Gerardi konstatovao je kod nekih pacijenata prisustvo aluminijumskih soli jer one nisu izbačene iz organizma urinarnim putem, već su ostale zaglavljene između ćelija.

tbvaccine2010.org
Foto: Ilustracija

Sumnja se da aluminijum kao dodatak u vakcinama izaziva multiplu sklerozu, pa i autizam. Protivnici vakcina tvrde da je to dokazano. Oglušivanje državnih institucija na ova pitanja samo doprinosi jačanju pokreta protiv vakcinacije.

"Nismo protiv vakcinacije u celini, ali tražimo povratak trojne vakcine difterija-tetanus-polio, bez aluminijumskih dodataka", kaže Didije Lamber, predsednik udruženja E3M.

Ode starateljstvo!

Od kada je italijanska vlada objavila dekret o obaveznoj vakcinaciji i drakonskom kažnjavanju roditelja koji tu obavezu ne ispunjavaju, 130 porodica zatražilo je azil u Austriji. Italijanska ministarka Beatriče Lorencin ne obraća se onima koji ne veruju da je neophodna vakcinacija dece protiv 12 izazivača bolesti.

Dobra zarada

Nemačka će do kraja godine usvojiti već pripremljen zakon po kome će vakcinacija biti obavezna, a kazne su i do 2.500 evra. U Švajcarskoj roditelji koji nisu vakcinisali dete dobijaju pismo od zdravstvenih vlasti sa objašnjenjem da je odgovornost preuzeo na sebe. U međuvremenu, farmaceutska industrija puni kase i zarađuje više čak i od industrije oružja.

Pored klasične trojne vakcine DTP (difterija-tetanus-polio) u koktel su uključene i do juče neobavezne vakcine protiv malih boginja, varičela, meningitisa. Ko odbije da vakciniše svoje dete, platiće kaznu od 5.000 do 7.500 evra, dete neće moći da upiše u školu, a ako bude uporan - država može da mu privremeno oduzme starateljstvo nad detetom.

Zbog ovoga je procenat vakcinisane dece u Italiji pao na ispod 85 odsto, a pokrivenost treba da bude bar 95 odsto da bi vakcinacija dala rezultate. Ali, pokret protiv vakcina se ne predaje.

Isključili sumnjičavog lekara

Udruženje italijanskih lekara isključilo je prošlog leta dr Roberta Gavu, autora više tekstova u kojima se predlažu tzv. alternativne metode za jačanje imunosistema umesto vakcinacije. On je uložio žalbu i nastavlja da tvrdi da obavezna vakcinacija bebe od dva meseca "nije bezopasna jer može da izazove slabljenje imunosistema i neurološke probleme".

Protivnici vakcinacije rado podsećaju da u većini evropskih država vakcinacija nije obavezna i da u njima ipak nisu zabeležene epidemije. Zaboravljaju, međutim, da dodaju da je reč pre svega o zemljama u kojima je visok procenat vakcinisane dece i pored toga što vakcinacija nije obavezna.

Reč je o državama sa kulturom solidarnosti i društvene obaveze jer vakcina ne štiti samo vakcinisano dete, već i one koji bi od njega mogli da dobiju bolest - trudnice i starije i osobe slabog zdravlja.

SUTRA - Zašto vlada nestašica vakcina za decu u Evropi (4): Vakcine ponestaju i u Nemačkoj

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online