Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.06.2017.
00:43
N. Jokić - Vesti A

Zašto vlada nestašica vakcina za decu u Evropi (1): Profit važniji od zdravlja

Najava francuske ministarke zdravlja Anjes Bizin da će 11 vakcina proglastiti obaveznim, zapalila je društvene mreže i otvorila staru raspravu u medijima o tome da li su one spasonosne ili štetne.

pixabay.com
Farmaceutska industrija prestala da proizvodi jeftine trojne vakcine, pa roditelji moraju da kupuju koktele od 11 vakcina

Posle skandalozne prevare i nepotrebne vakcinacije protiv svinjskog gripa (2010. godine), sve više roditelja se pita da li bi trebalo zaista da vakcinišu decu ili je reč samo o jednom od novih biznisa velikih kompanija.

Poklon

"Kakav poklon za farmaceutsku industriju!", poručila je Mišel Rivazi, francuska poslanica u Evropskom parlamentu iz grupe Zelenih, poznata po borbi za očuvanje čovekove okoline, za zabranu pesticida i hormonskih ometača.

Vakcine, izvor dobiti

Vakcine su pravi "rudnik zlata": pre 10 godina farmaceutske grupacije zaradile su od vakcina oko 6 milijardi evra, a prošle godine dobit je dostigla 42 milijarde evra.

"Ja nisam protivnik vakcina, ali građane treba da ubeđujete, a ne da naređujete", poručila je Rivazijeva.

Da se opredelila za ubeđivanje, umesto naređivanja, francuska država morala bi da odgovori na teška pitanja. Prvo, zašto dopušta da već skoro 10 godina u apotekama s prekidima vlada nestašica obavezne trojne vakcine DTP (protiv difterije, tetanusa i polio - dečje paralize).

Građani se žale da u apotekama nalaze samo koktel od 11 vakcina koji sadrži i obaveznu "trojku" DTP. Da bi detetu dali obaveznu DTP vakcinu moraju dakle da mu ubrizgaju koktel koji sadrži još osam neobaveznih vakcina.

Nestašice klasične "trojne vakcine" zabeležene su u celoj Evropi i na svetskom tržištu, uključujući tu čak i Švajcarsku. Koktela od šest i više vakcina, međutim, uvek ima u apotekama. Račun industrije je jasan: od prodaje koktela od 11 vakcina, zarada je skoro tri i po puta veća nego od prodaje "trojne vakcine".

Opasni koktel

Mnoge roditelje naročito brine što se u koktelu od 11 vakcina, koji im se nameće, nalazi neobavezna vakcina protiv hepatitisa B. Svi se još sećaju da je bila privremeno povučena 1998. godine zbog, kasnije odbačenih sumnji, da izaziva multiplu sklerozu. U koktelu su i neobavezne vakcine protiv šarlaha, malih boginja, zauški, protiv bakterija pneumokok i hemofilius influenca.

Francusko ministarstvo zdravlja moglo je po zakonu da reši problem nestašice kažnjavajući farmaceutske grupe. Umesto toga, nova francuska ministarka zdravlja Anjes Bizin našla je rešenje: proglasiće obaveznim svih 11 vakcina iz koktela koji su jedino u prodaji. Slično rešenje, sa drakonskim merama kažnjavanja u slučaju odbijanja vakcinacije već je uvela Italija, a do kraja godine to će učiniti i Nemačka.

EPA/Christophe Petit Tesson
Anjes Bizin

Pobuna posle podvale

Ova strategija naređivanja umesto ubeđivanja otvorila je slobodan prostor za razne manje ili više radikalne pokrete protiv vakcina. Oni su ojačali naročito posle akcije planetarne vakcinacije protiv svinjskog gripa 2010. godine.

Kako su "Vesti" tada prenosile, nemački poslanik i epidemiolog dr Volfgang Vodarg upozoravao je u debati u Savetu Evrope da je reč o podvali SZO (Svetske zdravstvene organizacije) i farmaceutske industrije. "Ako izgube poverenje, pacijenti će odbaciti vakcinisanje u celini. To je opasno, jer kad se vrate iskorenjene bolesti - bićemo bez zaštite", rekao je dr Vodarg.

Ostao je bez odjeka apel ovog lekara i nekih udruženja građana da se ne dozvoli da vakcine proizvode privatne organizacije čiji je glavni cilj pre svega profit. Umesto toga, u skladu sa pravilima tržišne ekonomije, države su javno zdravlje predale u ruke moćne farmaceutske industrije.

Sutra - Zašto vlada nestašica vakcina za decu u Evorpi (2): Moguć povratak starih bolesti

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online