Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.06.2017.
00:22
B. Božin - Vesti A

Vesti u Berlinu: Šulc "proziva" - Merkelova napala demokratiju

Izjava kancelarskog kandidata Martina Šulca na kongresu Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) u Dortmundu proteklog vikenda da demohrišćani (CDU) sa Angelom Merkel na čelu "svesno rade na što manjem izlasku birača na savezne izbore", što je po njemu "napad na demokratiju", izazvala je lavinu kritika iz redova Unije, a partijski program socijalista nisu štedeli ni Zeleni i Levica.

EPA/Olivier Hoslet
Martin Šulc se često suprotstavlja Angeli Merkel

Samo pričaju

Vodeći političari Unije su napali Šulca što se takvim "apsurdnim" argumentom obračunava sa kancelarkom Angelom Merkel.

- Toliko očajanja ne sme da bude: da se mi demokrate međusobno optužujemo za napade na demokratiju - napisao je na Tviteru generalni sekretar CDU-a Peter Tauber.

Predsedavajući bavarske CSU Horst Zehofer je prokomentarisao Šulcovu izjavu rečima da je šef SPD-a "relativno rano izgubio nerve u predizbornoj trci".

Oštre prozivke nisu izostale ni iz opozicionog bloka. Kako je za list "Velt" izjavila šefica frakcije Levice Sara Vagenkneht, očekivanja da će SPD sa Šulcom postati ponovo socijaldemokratska partija - nisu se ispunila.

Izborni program

"Pravičnost" je suštinska oznaka izbornog programa SPD-a, a pod tim se predviđa više novca za porodice i obrazovanje, poreska rasterećenja za mala i srednja primanja od 15 milijardi evra i stabilne penzije (trenutni nivo od 48 procenata prosečne plate treba da se zadrži), zatim besplatni vrtići i sklapanje "brakova za sve".

Njihov izborni program se još "plašljivije povinuo pred željama koncern-lobija i superbogatih", rekla je ona povodom odustajanja SPD-a od teme poreza na imovinu u izbornoj trci.

- Takav SPD, koji ništa bitno drugačije ne radi od Unije, ne treba nikome - naglasila je Vagenkneht.

Zeleni su kritikovali program socijaldemokrata u odnosu na klimatsku politiku, pri čemu "govore o tome, ali ne čine ništa", kako je rekao šef Zelenih Čem Ezdemir.

Opušten kao Brant

Na drugoj strani, kako piše "Zidojče cajtung", Šulc je pokazao "borbeni duh za savezne izbore" i od kongresa napravio najbolje što se moglo. Socijaldemokrate hvale Šulca, koji sprovodi opuštenu politiku "a la Vili Brant", kako je u intervjuu za Sputnjik rekao potpredsednik SPD-a Ralf Štegner.

- Ne želimo, kao Unija, godišnja naoružanja teška milijarde evra, već umesto toga hoćemo da novac damo za porodice i obrazovanje, jer se radi o investicijama u budućnost. Ne želimo poreze za superbogate, već rasterećenje za mala i srednja primanja - naglasio je Štegner.

Na pitanje da li SPD ima master plan za sledećih 13 nedelja do izbora da se podigne sa dna u anketama, Štegner je uzvratio da su 2005. godine, kad je kandidat bio Šreder, vrednosti bile još lošije nego sada, ali je on "tada pokazao kako se to radi".

Šreder za Rusiju

Bivši kancelar Gerhard Šreder se na Kongresu založio za još kritičniji stav prema SAD i za bolje odnose sa Rusijom. "Mir i stabilnost u Evropi mogući su samo kroz razumne odnose sa Moskvom", rekao je Šreder koji je u prošlosti često kritikovan zbog dobrih veza sa Putinom i angažovanja u ruskom Gaspromu.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online