Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 26.06.2017.
21:48
Vestionline A

Putin spremio odgovor NATO-u na Balkanu: Bivši KGB-ovac predvodi novu rusku ofanzivu

Novo zaduženje Putinovog prijatelja iz KGB dana Nikolaja Petruševa na mestu specijalca za Balkan ruska je reakcija na širenje NATO i EU i najava nove ofanzive, smatraju analitičari.

EPA/SERGEI KARPUKHIN / POOL
Nikolaj Petrušev i Vladimir Putin

Rusija nema vremena za gubljenje: Petrušev je pokazatelj da Kremlj želi čvršći pristup balkanskim zemljama - naročito Srbiji, koja je možda i poslednje njihovo (kakvo-takvo) utočište.

Kako NATO priključuje sve više balkanskih zemalja, SAD revitalizuju svoju ulogu, a Evropska unija se aktivnije uključuje u delovanje na Balkanskom poluostrvu, tako i ruska politika postaje čvršća, smatra Dragan Đukanović, potpredsednik Instituta za međunarodnu politiku.

- U tome se Rusija ponaša kao svaka velika sila. Videćemo koliko će moći da urade sada kad je i Makedonija na ubrzanom putu ka NATO, a u BiH su stvari na stendbaju. Rusko delovanje je uvek isto: važno im je samo da što manje država uđe u NATO, a što se Srbije tiče - bitno im je da istrajemo na principu vojne neutralnosti - kaže Đukanović.

Analitičar Dušan Janjić smatra da je ovo idealan trenutak za Rusiju da pojača svoje prisustvo.

- Sada imaju jači uticaj nego ikada, i u parlamentu, ali i u vladi. Jer, pozicija Ivice Dačića je jača, a tu je i kancelarija bivšeg predsednika Nikolića koja legalizuje, institucionalizuje te posebne relacije sa Rusijom. Oni su, takođe, ovih dana jasno poručili da ako Srbija uđe u EU - više nije strateški partner. Dakle, Rusi nameravaju da se bore i protiv ulaska Srbije u Uniju - kaže ovaj politički analitičar.

Šta Rusija može da ponudi Srbiji?

Janjić, ipak, nije siguran šta bi Rusi mogli da ponude Srbiji.

- Mogu da zaigraju na ono što imaju, a to je pre svega veliki novac koji su dali političarima i nevladinim organizacijama. Naravno, oni računaju i na javno mnjenje, za koje smatraju da je na strani Rusije. Ove godine Srbija će morati da se odluči: EU ili Rusija, nema više prostora za manevar - kaže Janjić.

Postavljanje Petruševa definitivno govori u prilog tezi da se situacija zaoštrava. "Soko iz Kremlja“, obaveštajac od karijere i bliski saradnik ruskog predsednika, šef ruskog bezbednosnog saveta, poznat po vatrenom nacionalizmu, zavereničkom pogledu na svet i velikom iskustvu u špijuniranju - ovo je profil novog ruskog specijalca za Balkan.

Uključivanje bivšeg špijuna ukazuje na tvrdokorniji pristup regionu, smatra i renomirani portal „Politiko“.

- Njegova ideološka pozicija sasvim je jasna: najpoznatiji je kao kreator aneksije ukrajinskog Krima 2014. godine, a zapažene su i njegove izjave u kojima oštro kritikuje američki pritisak na Rusiju, „agresivno” ponašanje NATO, spoljnu politiku EU, a upozorava i na uspon nacizma u istočnoj Evropi - piše ovaj portal.

U susret optužbama za učešće ruskih špijuna u pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, Petrušev je, podseća „Politiko“, požurio u Srbiju da smiri strasti, što su ruske vlasti ipak energično demantovale.

Ruski ciljevi na Balkanu

1. Zaustaviti dalje širenje NATO alijanse: nakon prijema Crne Gore, samo su Makedonija, BiH i samoproglašeno Kosovo van nje.

2. Usporiti proces širenja EU na Balkanu, jer bi usklađivanje spoljne politike značilo uvođenje sankcija Rusiji.

3. Da se otvaranjem centara poput onog u Nišu pojača prisustvo ruskih obaveštajnih snaga u zemljama Balkana.

4. Da se uticanjem na javno mnjenje - putem medija ali i političara - pojača ruska propaganda, pa s tim i simpatije prema ovoj zemlji.

5. Da se investicijama, poput onih u sferi energetike, stvori ekonomska zavisnost zemalja, i na taj način one zadrže u sferi uticaja Rusije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.06.2017. 21:51
Живела братска Русија и Путин !! Живело Православље !!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online