Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.06.2017.
14:24
Vestionline, Blic rs A

Koliko je Putinu Balkan strateški važan, govori to što je za njega zadužio ovog čoveka

Nikolaj Platonovič Patrušev, jedan od najbližih saradnika Vladimira Putina i sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, nezvanično je novi ruski glavni strateg za Balkan. Ovo bi trebalo da ukazuje na čvršći ruski pristup u region, piše američki "Politiko".

EPA/Itar-Tass
Nikolaj Patrušev
EPA/Itar-Tass

- Rusija sve više postaje "adhokratija", gde se pojedinci zadužuju za odgovornosti koje mogu ili ne moraju da odgovaraju njihovoj formalnoj nadležnosti - rekao je Mark Galeoti, stručnjak za ruske bezbednosne službe i viši istraživač u Institutu za međunarodne odnose u Pragu za "Politiko".

Prema njegovim rečima, "tokom prošle godine postalo jasno da je Patrušev dobio Balkan".

- To govori o tome koliko je Balkan važan ili koliko će biti važan. Patrušev je definitivno jedan od onih koji misle da se Rusija nalazi u egzistencijalnoj borbi za preživljavanje – smatra Galeoti.

Patrušev se pridružio KGB-u Sovjetskog Saveza 1974. godine i veruje se da je prvi put upoznao Putina - takođe bivšeg službenika obaveštajne službe - početkom devedesetih.

Posle 10 godina provedenih na čelu FSB-a, bezbednosnoobaveštajne agencije naslednice KGB-a, preselio se 2008. u ruski Savet nacionalne bezbednosti, uticajno telo visokih zvaničnika koje je postavio Putin. To znači da je on od stalnih članova ovog državnog organa koji ima odlučujuću ulogu u donošenju važnih spoljnopolitičkih odluka.

Međutim, pošto je veći deo karijere provedeo "u senci", malo toga je javno poznato o učešću Patruševa u spoljnoj politici. Međutim, poznato je da je bio jedan od članova male grupe savetnika oko Putina koji su intenzivno bili uključeni u planiranje aneksije ukrajinskog regiona Krima 2014. godine.

Ruske bezbednosne službe sve više utiču na spoljnu politiku, kaže Andrej Kortunov, direktor Ruskog saveta za međunarodne poslove, koji savetuje Kremlj.

Patrušev je javno tvrdio da Sjedinjene Države nastoje da razbiju rusku državu da bi "otvorile pristup bogatim resursima za koje misle da Rusija nepravedno kontroliše".

On je takođe kritikovao ono što on smatra agresivnim ponašanjem NATO-a i tvrdio je da je spoljna politika Evropske unije diktirana iz Vašingtona.

Nepoželjan u Crnoj Gori

Patrušev se nalazi na listi lica kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru, zajedno sa čečenskim predsednikom Ramzanom Kadirovim, potpredsednikom vlade Dmitrijem Rogozinom, tajkunom Konstantinom Malofejevim,… U obrazloženju za Patruševa se navodi da je bio umešan u formiranje politike ruske Vlade kojom se ugrožava teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Rusija je naročito ljuta zbog pristupanja Crne Gore u NATO ranije ovog meseca. Crna Gora je prethodno optužila ruske obaveštajne službe za pokušaj državnog udara u zemlji prošle godine, tvrdeći da je cilj Rusije da zaustavi crnogorsko pristupanje Alijansi.

Nakon navoda o učešću Rusije u skrivenom državnom udaru, Patrušev je požurio u Srbiju da se upozna sa najvišim zvaničnicima vlade i bezbednosti.Zvaničnici u Moskvi su insistirali da nema ničeg neobičnog u vezi sa putovanjem, ali je Patruševljeva uloga od tada porasla.

Prošlog meseca Patrušev se sreo sa srpskim ministrom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanovićem tokom posete Moskvi na razgovorima na različite teme - od organizovanog kriminala do interneta. Nakon toga su ruski i srpski Saveti za nacionalnu bezbednost potpisali memorandum o saradnji.

EPA/Stf
Patrušev i Putin

Patrušev nema poznatih profesionalnih veza sa Balkanom, ali je imenovao Leonida Rešetnjikova, kontroverznog balkanskog eksperta i bivšeg obaveštajnog službenika za člana Saveta za nacionalnu bezbednost. Prošlog oktobra, uoči pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, Rešetnjikov je rekao da je "vreme (za Rusiju) da se vrati na Balkan".

Rastući profil Patruševa na Balkanu poklopio se i sa drugim ruskim aktivnostima u regionu.

Poverljivi dokumenti koji su procureli ove godine pokazuju da su ruski špijuni i diplomate umešani u skoro dekadu duge napore da rašire propagandu i izazovu neslaganja u Makedoniji. U dokumentima piše da je Rusija "koristeći se metodima takozvane meke moći kao strategije na Balkanu" pokušala da ostvari cilj - da izoluje Makedoniju od "uticaja Zapada".

Rusija bi mogla da preduzme "veoma ozbiljne" mere kao odgovor na eventualno dalje širenje NATO-a na Balkanskom poluostrvu, kaže Jelena Guskova, profesorka na Institutu za slavistiku u Moskvi.

- Sudeći po dešavanjima u Crnoj Gori, može se preduzeti puno različitih koraka , rekla je ona, misleći se na odluku Kremlja o smanjivanju ekonomskih veza i savete ruskih vlasti turistima da ne posećuju Crnu Goru.

Patrušev je ranije ove godine upozorio da NATO takođe pokušava da ubedi Bosnu i Hercegovinu, kao i Makedoniju da se pridruži njihovom bezbednosnom bloku.

Prema njegovim rečima, Rusija će verovatno usredsrediti svoje napore na izgradnju postojećih saveza na Balkanu. To se posebno odnosi na Srbiju, sa kojom Rusija ima istorijski jake veze.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online