Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.06.2017.
00:44
E. V. A

Jezik nas čuva u tuđini

U Ambasadi Srbije u Bernu prošlog vikenda je u dva dana realizovana republička akcija Negujmo srpski jezik koju su organizovali Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Srbije u Švajcarskoj i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a koju je uveličao čuveni srpski pesnik Ljubivoje Ršumović. Ovom akcijom želi se očuvati i razviti srpski jezik i jezička kultura.

Vesti
Akcija na pravom mestu: Ambasadorka Janković i Ljubivoje Ršumović

Prve večeri akciji su prisustvovali đaci i nastavnici Dopunske nastave na srpskom jeziku koji su bili oduševljeni susretom sa čuvenim književnikom.

Otvarajući skup uz himnu akcije Negujmo srpski jezik, koju izvodi dečji hor Čarolija, dr Snežana Janković, ambasador Srbije u Švajcarskoj pozdravila je sve prisutne i pročitala pismo Vladana Vukosavljevića, ministra kulture i informisanja.

- Ova akcija se prvi put održava u inostranstvu i to u Švajcarskoj zbog gotovo 200.000 Srba koji u njoj žive, kao i zbog činjenice da Srpska dopunska škola u ovoj zemlji ima više od 1.500 učenika, što je čini najbrojnijom u dijaspori - naglasila je ambasadorka Janković.

Tokom dvočasovnog druženja s đacima, Ršumović je govorio o lepoti, bogatstvu i potrebi čuvanja i negovanja srpskog jezika, posebno kod dece koja su rođena i odrastaju u inostranstvu.

- Ako deci koja odrastaju u tuđini svaki dan govorite o srpskom jeziku, verujem da će shvatiti lepotu i bogatstvo našeg našeg jezika - rekao je između ostalog pesnik Ršumović.

Učenici i nastavnici Srpske dopunske škole, koji su se okupili iz svih krajeva Švajcarske, poneli su najlepše utiske iz druženja sa pesnikom.

Vesti
Pažljivo slušali Ršuma: Prepuna ambasada dece iz cele Švajcarske

Druženje s pesnikom je bilo prelepo, smejali smo se i uživali, usledili su njegovi stihovi, kao i fore i fazoni koji su nas naterali na maštu i razmišljanje, bila je to prava pesnička igraonica, rekoše đaci Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Berna.

Drugog dana akcije u ambasadi je Ršumović razgovarao sa srpskim piscima, pesnicima, novinarima i kulturnim poslenicima koji žive i rade u Švajcarskoj.

Izložba postera

Ovom prilikom je organizovana i izložba postera akcije Negujmo srpski jezik, na kojima poznate ličnosti iz javnog i kulturnog života afirmišu pravilan govor i otklanjaju jezičke nedoumice. Posteri će biti izloženi i u drugim gradovima u Švajcarskoj u kojima se odvija nastava na srpskom jeziku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online