Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.06.2017.
06:15
Vestionline A

Presečen kanal pranja novca od narkotika: Robija za "Kumu" kineske mafije

Dok bi niska 52-godišnja Ping He išla prema prodavnici namirnica koju je vodila u sidnejskom Neutral Beju, malo bi ko u njoj video išta više od obične domaćice. U njenom apartmanu na ulici Jeo, međutim, ona je bila prava "Kuma" koja se bavila unosnim pranjem para. Mreža u kojoj je bila poslala je u inostranstvo stotine hiljada dolara stečenih ilegalnom prodajom droga.

pixabay.com
Deo para od prodaje narkotika je nađen kod Kume

Policija NSNj veruje da je uhapsila krupnu ribu u lancu pranja novca. Njoj se već sudilo i osuđena je za neka krivična dela. Prošlog meseca priznala je da je kriva po još jednoj optužbi i sada čeka i tu presudu. 

U interesu istrage dosad je bilo nemoguće objaviti detalje policijskog posla. Detektivi su stavili "Kumu" He, takođe poznatu i kao "Anđeo", pod prismotru još 2014. godine, uočivši njene česte veze s ličnostima iz organizovanog azijskog kriminala, prenose mediji u Australiji.

Zvanično, ona je vlasnik prodavnice Dani's u Neutral Beju, a nezvanično je deo sindikata koji je prao pare od Australije do Kine, pa onda opet u Australiju. Deo tih para završavao je u rukama kineskih državljana iz Sidneja poznatih po sklonosti ka kocki, navedeno je za sud.

Cela mreža radila je na pranju zarade od droge putem višestrukih transakcija i preko nekoliko agencija, kako bi se prikrio pravi izvor i izgledalo kao da novac potiče iz legalnog toka.

He je uzimala jedan do dva odsto za svoje "usluge", a znala je i da organizuje nekoga da sa svežnjevima novca otputuje u Melburn i da se za slanje para preko granice koristi tamošnjim agencijama.

Zarada dva odsto

U avgustu 2014. prislušni uređaji u "Kuminom" stanu registrovali su da sada osuđeni diler droge Džejms Zu (48) i još jedan čovek provlače 300.000 dolara kroz mašinu za brojanje.
"Ja ću prvo uzeti moj postotak, f...k koliko bi to bilo", pitala je ona Zua, koji je sebe nazivao Majstorom.
"300.000, dva odsto, 6.000 dolara... uzimam li ja 6.000?"
Onda je Zu odgovorio: "Tačno, u redu je, uzimaš 6.000 dolara, mojih je 9.000."

Igrači u kolu nazivali su sebe nadimcima, kao što su Glavonja, Vođa tima i Kuma.
Zabeleženo je kada je He uputila kurira da izdeli 250.000 dolara na po 50.000 i putem različitih pošiljalaca položi na jedan bankovni račun.

U maju 2014, He je poslužila za prebacivanje zarade od droge iz Kine u Australiju. Te pare su bile upućene Kinezima u Australiji koji su imali pare deponovane na njenom računu u kineskoj banci.

"Kuma" je, kao vođa sindikata, osuđena na pet godina zatvora, od čega na najmanje tri godine. Ona još čeka kaznu za učešće u kriminalnoj grupi koja će joj biti izrečena u novembru.

Šifra jabuke i pomorandže

"Kuma" je takođe snimljena kako razgovara o cenama droge sa 52-godišnjim muškarcem po imenu Ren, služeći se izrazima kao što su jabuke i pomorandže kao šifrom za težinu metamfetamina.

U strahu da bi Rena mogla da prati policija, Zu je uputio "Kumu" da se drži dalje od njega.

"Jesi li znao kako je Ren napravio toliko para", pitao ju je Zu 2014. godine. "U prošlosti, ja sam bio taj koji je Renu pružio f...ing priliku da uđe u posao."
U policijskim racijama, uhapšeni su svo troje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online