Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
16:47
Ozy.com, Blic.rs A

On je najmlađi milijarder i Putinov zet

Venčanje člana porodice nekog predsednika puklo bi kao bomba u zapadnim medijima, i danima bi se vrtelo na naslovnim stranicama. Ne i u Rusiji, gde o venčanju ćerke Vladimira Putina, Katarine, i najmlađeg ruskog milijardera Kirila Šamalova, još nema ni potvrde.

Reuters (Arhiva)
Putinov zet je sin Nikolaja Šamalova, jednog od Putinovih dugogodišnjih prijatelja i "ortaka sa hokeja".

Ako smo nešto naučili o globalnoj politici ove godine, to je da očekujemo neočekivano. Ruski predsednik Vladimir Putin spreman je za još jedan šestogodišnji mandat, a sa 64 godine nema očiglednog naslednika - po meri. Ali šta bi se dogodilo da se probudimo u svetu bez njega? Magazin "Ozy", analizirao je potencijalne igrače koji bi možda izašli na scenu ako bi je Putin napustio.

Tako to rade u Rusiji. I zato Šamalov, koji se na Forbsovoj listi vodi kao najmlađi ruski milijarder, pominje se u stranoj štampi kao Putinov zet, iako zvaničnici odbijaju da potvrde bilo kakve privatne detalje o njegovom životu. Zbog nedostatka privatnih medija u Rusiji, Putinu je privatnost zapravo i moguća.

Navodni zet je sin Nikolaja Šamalova, jednog od Putinovih dugogodišnjih prijatelja i "ortaka sa hokeja".

- Putin je od mlađeg Šamalova napravio milijardera i omogućio transfer bogatstva na sledeću generaciju - kaže Karen Daviša, autor dela "Putinova kleptokratija".

Nikolaj je i akcionar u "Ruskoj banci", koju BBC označava kao "ličnu banku" ruskih oligarha, i koja je pod sankcijama SAD i EU nakon tenzija zbog pripajanja Krima 2014. godine, uz još nekoliko ruskih banaka i biznismena.

Ta porodična veza mogla je da "pogura" sinovljev uspon. Sa 20 godina, dve godine pre nego što je završio školovanje, imao je važnu poziciju u državnoj gasnoj kompaniji "Gasprom", a sa 26 bio je potpredsednik SIBUR-a, ogromne petrohemijske firme.

Vladimir Gelman, profesor političkih nauka na Evropskom univerzitetu u Sankt Peterburgu i na Univerzitetu u Helsinkiju, kaže da je drugarski kapitalizam zastupljen svuda u svetu, ali je Rusija posebna zbog mnoštva državnih preduzeća čija rukovodstva su tesno povezana međusobno, kao i sa i državnim liderima. Gelman kaže da je lični profit motivacija za postavljanje ljudi na ove pozicije velike političke moći i povezanosti. Ali dodaje da to nije samo zbog kleptokratije, već se te kompanije često koriste u službi strateški ciljeva Rusije u pogledu spoljne politike.

Ubrzo nakon navodnog venčanja sa Putinovom ćerkom Katerinom, Šamalov je kupio 17 odsto udela u SIBUR-u, i to dodao na prethodnih 4,3 procenata, čime je postao drugi najveći akcionar kompanije. Navodno, on više nije deo menadžmenta, ali je prodajom svojih deonica 2015. godine, iznenada postao milijarder - iako Putinov navodni zet nije komentarisao svoje bogatstvo.

Sve podseća na Donalda Trampa i Džareda Kušnera - bez nezavisnih medija ili istražitelja koji bi ukazali da rade bilo šta nezakonito.

- Šamalov se ne brine mnogo zbog tih institucija - kaže Gelman.

Istorijski, nedostatak jakih medija u Rusiji, prema Dejvidu Hofmanu, ohrabrilo je obične građane da se udalje od politike, biznisa i poslova državne elite. Kremlj je jednostavno ignorisao sva pitanja.

Bez mogućstva da bilo šta preduzme, društvo je nastavilo da funkcioniše, mada sa više sloboda nego u sovjetskom periodu, i ogromnim bogatstvom koje bankarstvo i prirodni resursi donose u zemlju.

Ako bi Putin iznenada nestao, da li bi Šamalov, sa svojim porodičnim vezama i bogatstvom, imao šansu da uzme moć? Mnogo bi zavisilo od okolnosti pod kojima bi Putin napustio scenu. Ali gledajući autokrate širom sveta, Gelman smatra da će se Šamalov teško probiti.

- Većina ovakvih preuzimanja vlasti je neuspešna. Biće sve osim glatke promene vlasti, naročito jer se ne radi o sinu, već o zetu - smatra Gelman.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online