Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 17.06.2017.
22:28
Vestionline, sputniknews.com A

"Kol je bio u pravu: Hladni rat je završen, Rusija i Zapad moraju zajedno"

Bivši nemački kancelar Helmut Kol, koji je preminuo u petak, nije grešio kada je verovao da je Hladni rat završen, smatra ruski predsednik Vladimir Putin i predviđa da će, nakon trenutnog raskola, Rusija i Zapad udružiti napore kako bi se suočili sa izazovima današnjice.

Reuters
Slaže se sa stavovima bivšeg nemačkog kancelara: Vladimir Putin

- Ne, nije grešio. Mi smo uvek imali procese koji su se odvijali poput klatna, ljujajući se napred i nazad - rekao je Putin odgovarajući na pitanje novinara da li je Kol pogrešio kada je mislio da su on i tadašnji lider Sovjetskog Saveza Mihail Gorbačov okončali Hladni rat.   

Prema njegovim rečima, sada se klatno pomerilo malo unazad ka "ledenom", ali je Putin uveren da će se neizbežno pronaći prava ravnoteža i "mi ćemo udružiti napore kako bi se suočili sa izazovima današnjice".  

- Moći ćemo da ih prevaziđemo tako i nikako drugačije - rekao je Putin.  

Rusija i Evropa moraju da budu zajedno

Putin je rekao da je bivši nemački kancelar smatrao da Rusija i Evropa moraju da budu zajedno. Kako kaže, Moskva je za to spremna, a sve zavisi od evropskih partnera.

- Nažalost, sada se ne ostvaruje sve ono o čemu smo sanjali i govorili, ali sam apsolutno uveren da je Kolova analiza ispravna i na evropskom i na evroazijskom kontinentu i da će se razvijati oni pozitivni procesi bez kojih niko od nas nema budućnost, ni Evropa, ni Rusija - rekao je Putin. 

Prema njegovim rečima, Kol je govorio da "ukoliko želimo da sačuvamo svoju civilizaciju u ovom burnom svetu koji se brzo menja i u kojem rastu centri moći, ne samo vojne, nego i ekonomske i kulturne, onda, naravno, Evropa i Rusija moraju da budu zajedno". 

- Ja se sa njim potpuno slažem. Znate naš stav, on glasi da smo mi za to spremni. Potrebno je da budu spremni i naši partneri, kako bi se spasili od fobija iz prošlosti - naglasio je Putin i podsetio da je Kol mnogo puta pozivao da se gleda u budućnost. 

Kako sam upoznao Kola

Ruski predsednik je ispričao kako se upoznao sa nekadašnjim kancelarom Nemačke. 

- Upoznao sam ga početkom devedesetih godina prošlog veka, prisustvovao sam njegovom razgovoru sa gradonačelnikom Sankt Peterburga Anatolijem Sopčakom, pozvao ga je u svoju rezidenciju, Vlada Nemačke je tada još bila u Bonu. Potom je bilo nekoliko susreta, sastajali smo se u raznim okolnostima, a prvi razgovor je na mene ostavio veoma snažan utisak, veoma snažan - rekao je Putin novinarima. 

- Video sam ispred sebe dubokog, mislećeg čoveka koji ne živi od izbora do izbora, mada je i to za njega bilo važno, ali on je razmišljao o veoma dalekoj budućnosti, pritom duboko, utemeljeno na znanju i na sopstvenom iskustvu državnika jedne od najvećih evropskih zemalja - naveo je Putin.

Ruski predsednik je priznao da su Kolovi pogledi na buduće odnose Rusije i Nemačke i Rusije i Evrope veoma uticali na njega. 

- Oni ne samo što su ostavili na mene veliki utisak, nego su u određenoj meri, u znatnoj meri promenili moj sopstveni pogled na te procese. Video sam pred sobom veoma dubokog čoveka, sklonog rasuđivanju - rekao je Putin. 

POVEZANE VESTI

Subota 17.06.2017. 22:56
Rusija i Evropa moraju da budu zaajedno-pa teoretski:da,ali g,-dine Putin u praksi nikad,malo pogledati nazad,pa malo sad pa će se budućnost jasnije ocrtati
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online