Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
18:11
N. Jokić - Vesti A

"Krhka" pobeda Makronove stranke

Ukoliko rezultati drugog kruga parlamentarnih izbora kroz sedam dana potvrde rezultate prvog kruga održanog u nedelju, centristička stranka predsednika Makrona Republika u pokretu dobiće ubedljivu većinu u Parlamentu.

Reuters
Niska izlasnost u prvomkrugu parlamentarnih izbora u Francuskoj

Uz izlaznost od svega 49 odsto, dobili su podršku oko 32 odsto birača, pa će predsednikova stranka imati između 415 i 455 poslanika, od ukupno 577 u francuskom parlamentu. Daleko za ovom strankom, osnovanom pre samo pola godine, zaostaje partija desnog centra Republikanci koja ni sa najboljim rezultatima u drugom krugu - neće moći da dobije više od 110 mesta.

Krajnja levica, pokret Nepokorena Francuska, zajedno sa komunistima, računa sa 8 do 18 poslanika, dok desni Nacionalni front može da dobije najviše pet mesta u Parlamentu.

Reforme vode u pobunu

Koliki je krah do juče vladajućih socijalista govori podatak da će u budućem parlamentu imati sa 10 odsto glasova od 20 do 35 mesta, što je čak 10 puta manje poslanika nego u prošlom sazivu.

Pobeda Makronove stranke je međutim koliko ubedljiva, toliko i relativna, čak "krhka" kako naglašavaju analitičari, zbog rekordno niske izlaznosti od već pomenutih 49 odsto, što je najmanje u poslednjih 60 godina.

Statistike govore da je Makronova stranka zapravo dobila podršku svega 15 odsto birača, ako se uračunaju i oni koji su upisani u biračke spiskove, ali nisu ni za koga glasali.

Iz ovoga proizlazi da će Makronove reforme koje sužavaju prava sindikata i idu u prilog poslodavaca - lako proći u Parlamentu, ali mogu da očekuju otpor na ulici i masovne demonstracije građana.

Glasali protiv

Podsećanja radi, u drugom krugu nedavnih predsedničkih izbora Makron je takođe odneo ubedljivu pobedu protiv Marine le Pen jer je dobio glasove onih Francuza koji inače nikada ne bi glasali za njega, ali su to učinili da bi eliminisali Lepenovu.

Istraživanja javnog mnjenja pokazala su na kraju tih izbora da samo 16 odsto onih koji su glasali za Makrona, podržava i njegov program ekonomskih reformi. Posle prvog kruga parlamentarnih izbora pokazuje se da otprilike taj isti deo biračkog tela donosi pobedu Makronovoj partiji zahvaljujući činjenici da su birači krajnje desnice i levice - ostali kod kuće. Uz to su birači desnog i levog centra često glasali za Republiku u pokretu, koja je preuzela i ministre, ali i ideje ovih stranaka.

Izabrali ga bogataši

Zahvaljujući statističkoj "magiji" i predizbornom "inženjerstvu", Makron raspolaže ogromnom većinom u parlamentu - slično se desilo samo 1919. i 1993. godine. Brojčani rezultati izbora prikrivaju ono o čemu govore "sporedne statistike" - da su novog predsednika i njegovu stranku na vlast doveli zapravo najimućniji slojevi. Zvanične, juče objavljene statistike, potvrđuju da dve trećine mladih i zaposlenih ispod 25 godina - nisu glasali. Rekordan je bojkot izbora prošle nedelje bio kod mladih radnika i onih sa nižim zaradama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online