Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.06.2017.
01:10
aljazeera.net A

Katar kažnjen zbog arapskog i Trampovog huškanja na rat

Stanovnike Katara ujutro 5. juna probudila je vest da je država sada u izolaciji nalik na kopnenu, vazdušnu i pomorsku opsadu, koju su im nametnula nekadašnja braća Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat. Ova kriza ozbiljnija je od diplomatske razmirice iz 2014, koja je uključivala povlačenje ambasadora, ali ne i zatvaranje granica ili isterivanje državljana, piše "Al Džazira".

EPA
Donald Tramp i saudijski kralj Salman

Ugroženo Svetsko prvenstvo u fudbalu?

Poruka iz Rijada i Abu Dabija glasi da Katar mora pristati na njihove zahteve ili biti spreman na blokadu, sličnu onoj koju je Izrael nametnuo Gazi. Ovo će imati dugoročne posledice na Zaliv, s obzirom na to da su porodice razdvojene, a ljudi ostali bez posla i prisilno raseljeni.

Šokantno je videti u praksi do koje su mere Saudijska Arabija i UAE spremni da idu, namećući mere koje ni sami ne koriste protiv svog zakletog neprijatelja Irana od 1979. godine. Saudijska Arabija okleva da nametne blokadu Iranu jer zna da bi, po međunarodnim normama, takav potez bio viđen kao korak do otvorenog rata. 

Glavni pokretači trenutne krize jesu insistiranje Katara na nezavisnoj spoljnoj politici i pokušaji Saudijske Arabije i Emirata da ovu državu usklade sa svojim stavom. Činjenica da Katar ima samo jednu kopnenu granicu, koju deli sa Saudijskom Arabijom, sada se posmatra kao egzistencijalna pretnja. Katar uvozi mnogo hrane, a 40 odsto prolazi kroz Saudijsku Arabiju.

Ipak, veću zabrinutost izaziva zavisnost od kopnene granice sa Saudijskom Arabijom za ulazak građevinskog materijala potrebnog za završetak projekata izgradnje za Svetsko prvenstvo u fudbalu, koji, prema procenama, koštaju 500 miliona dolara nedeljno.

U proteklih 20 godina Katar je razvio posebne odnose ne samo s Iranom već i sa celim nizom naizgled kontradiktornih aktera, uključujući Izrael, Hamas, Hezbolah i Fatah. Katar je i država u kojoj predstavništvo talibana, političko krilo Hamasa i najveća američka vojna baza u regiji mogu da funkcionišu.

Stručnjaci kažu da je nelogično da Saudijska Arabija kritikuje druge jer održavaju odnose sa Izraelom kada njen ključni sporazum sa SAD-om ima tako snažne direktne i indirektne veze s izraelskom ekonomijom i proizvodnjom dronova i drugog oružja. 

Efekat Trampa

Izbor trenutka kada će Katar da bude izolovan povezan je sa Trampovom administracijom. Katar je pokazao mnogo manje entuzijazma od elita u Rijadu i Abu Dabiju za ratno huškanje predsednika Donalda Trampa. Činjenica da se Tramp hvali svojom "lepom vojnom opremom" dovoljan je razlog da se preispitaju njegovi motivi da pojača retoriku protiv Irana. 

Iako će SAD nesumnjivo ostati važan bezbednosni partner u Persijskom zalivu, pametno je ne žuriti u zagrljaj Trampovoj administraciji. Bilo bi mudro ne dozvoliti da Saudijska Arabija uvuče Katar u sektaško huškanje na rat ili Tramp u prodaju oružja i zauzeti nezavisan kurs.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online