Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.06.2017.
08:22
Vestionline A

"Pobuna naroda u Britaniji, Soroš želi radikalnu promenu EU"

Brisel je posle neodlučnog ishoda izbora u Velikoj Britaniji "svim snagama" pokušao da prorekne sudbinu Tereze Mej i kada će zaista početi pregovori o Bregzitu.

commons.wikimedia.org/Dronepicr
Elite kažnjene za neobraćanje pažnje na potrebe običnog čoveka

To piše u komentaru sajt iz Brisela Euractiv.com.

- Mej nije pobedila, a vođa Laburista Džeremi Korbin nije izgubio - što je drugačije nego reći da je ona izgubila, a on pobedio - tumači autor komentara, španski novinar Horhe Valero.

Glasači su, piše on, "nagradili veselu kampanju odozdo koju je predvodio nekada beznadežni kandidat levice, a kaznili predvidivu i ličnu kampanju koju je orkestrirala 'jaka i stabilna' Mej".

Rezultat je protumačen kao "nov udarac establišmentu" posle glasanja o Bregzitu juna prošle godine, izbora Donalda Trampa u SAD i uspona Emanuela Makrona, koji je zatresao politički pejsaž Francuske.

U komentaru Euractiva se navodi da je rezultat izbora "pobeda napora zasnovanih na društvenoj zajednici, a poraz nadmenog pridikovanja 'odozgo nadole'".

Dok je ekonomska kriza podsticala socijalno nezadovoljstvo, "glasači su se okrenuli onima koji su za njihovu zabrinutost ponudili odgovore, makar i jednostavne", pa su tako lide EU suočeni s rastom populizma širom Evrope, obećali da če početi da pažljivije slušaju svoje građane.

Zato je za novo pokretanje evropskog projekta potrebno nešto više od pažljivih političara i nekoliko dokumenata - "potreban je novi pristup", navodi se u kometaru britanskih izbora i dodaje da "60-godišnja EU kojom upravlja elita, mora otvoriti kapije Evropljanima ili će građanski talas mašineriju EU sravniti sa zemljom".

Soroš: Eu treba radikalno ponovo smisliti

Zvanični napori zasad ne donose nikakav primetan rezultat, pa građani uzimaju stvari u svoje ruke. Tako je, piše u komentaru, Korbinova kampanja u ogromnom broju privukla mlade ljude, dok su gotovo polovina Makronovih kandidata za parlamentarne izbore u nedelju privrednici, farmeri, doktori, nastavnici, vatrogasci i čak jedan pilot borbenog aviona.

Euractiv navodi da se Korbinov pokret odozdo raste "preteći da partijsku politiku pretvori u građansku politiku".

U "novoj eri koju pokreću društveni mediji, komesarka (EU za konkurentnost) Margarete Vestager je rekla da demokratija 'mora da se prilagodi' građanima koji ustaju na nov način, iako u tome ima i nedostataka koji se moraju rešiti", navodi autor teksta.

Milijarder i investitor Džordž Soroš je dodao da je Žan Mone EU osnovao po modelu "odozgo nadole" i da EU "treba radikalno ponovo smisliti".

Filozof Ortega I Gaset (1883-1955) u "Pobuni masa" iz (1930) je "upozorio na 'čoveka mase' i na opasnost od fašizma po demokratiju. Ali gotovo stotinu godina kasnije, pobuna građana može biti jedini način da željeni svet postane stvarnost, navodi Horhe Valero u komentaru za Euractiv.com.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online