Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 10.06.2017.
00:10
N. Jokić - Vesti A

Makron će zbrisati i levicu i desnicu?

Pošto je pre mesec dana postao novi francuski predsednik, Emanuel Makron sada ima novi cilj - da njegova stranka Republika u pokretu osvoji većinu mesta na parlamentarnim izborima u nedelju.

Reuters
Uhvatio zalet: Makron preko noći postao lider

To bi mu omogućilo da sprovede brojne socijalne i ekonomske reforme zbog kojih će Francuzi, u svakom slučaju, masovno izaći na ulice - možda i pre jeseni.

Dobija trećinu glasova

Bitka za opstanak

Sva je prilika da Republika u pokretu neće morati da traži savezništvo ni sa levicom, ni sa desnicom kojoj iz dana u dan, bar prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, podrška opada u korist Makronove stranke centra. Pad popularnosti klasičnih partija desnog centra - Republikanaca i Socijalista - takav je da se mnogi pitaju da li će one uopšte nastaviti da postoje.

Sva istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će Makronova centristička stranka Republika u pokretu dobiti većinu poslaničkih mesta. Pokazatelji o biračkim namerama govore da će 31 odsto birača glasati za ovu predsednikovu stranku, a 19 odsto za kandidate desnog centra - Republikance. Sledi krajnje desni Nacionalni front sa 18 odsto i krajnje leva Nepokorena Francuska sa oko 12 odsto.

Makron sada računa da će uz jaku većinu u Parlamentu lakše moći da progura novi zakon o radu čiji je cilj sužavanje manevarskog prostora sindikata u odnosu na poslodavce. Praksa sklapanja kolektivnog ugovora na nivou cele privredne grane biće ukinuta, a kolektivni ugovor biće sklapan u svakom preduzeću posebno, posle pregovora između sindikata i poslodavca. Na inicijativu jednih ili drugih, o kolektivnom ugovoru moći će da se glasa na referendumu unutar preduzeća.

Gazde rade šta hoće

S obzirom da je više onih koji traže posao nego slobodnih radnih mesta - jasno je da su i radnici i sindikati u ovom scenariju oslabljeni i da će poslodavci moći da diktiraju uslove o dužini radnog vremena, o nadoknadama za otpuštanje s posla bez krivice radnika, o pravu na slobodne dane i svemu drugom.

Makronove reforme najavila je već politika koju je vodio kao ministar ekonomije u socijalističkoj vladi 2014. godine. Tada je ukinut zakon po kome firma koja otpušta radnike jer zatvara svoja preduzeća ili svoje filijale ima obavezu da učestvuje u finansiranju socijalnog programa za one koji su otpušteni. Šta to znači, govori aktuelni primer: čuveni prodajni lanac jeftine odeće Tati otpušta na stotine radnika, ali majka firma, iako ima odličan bilans, neće morati da plati nijedan evro kako bi se otpuštenim radnicima olakšao život i gubitak posla. Sve ide na leđa države koja opet mora da štedi.

POVEZANE VESTI

Subota 10.06.2017. 00:34
Oligarhija je stvorila Makrona. U 35 godina je postao savetnik predsednika države a nikada se nije bavio politikom, nije bio član vladajuće stranke. Bankar koji je radio za Rotčilde i radi još za njih zbog toga je na čelu države kao što je bio Pompidou (i one je radio za Rotčilde). Pošto francuzi neveruju više levici (socijalisti( i desnici (republikanci) , oligarhija je smislila njegov pokret da bi nastavila da vlada šatro preko nove stranke pošto su tradicionalne stranke izgubile poverenje naroda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online