Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.06.2017.
08:05
Vestionline A

"Katastrofa Tereze Mej": Kocka koja se nije isplatila

Iako rezultati u Britaniji i dalje nisu u potpunosti objavljeni glavni zaključak je da je Tereza Mej napravila veliku grešku raspisivanjem izbora.

Reuters
Tereza Mej

Čeka nas "blokirani parlament"?

Prema prvim projekcijama objavljenim oko 22h, odmah nakon zatvaranja birališta, Konzervativna partija osvojiće najviše glasova na vanrednim parlamentarnim izborima u Britaniji, ali će izgubiti većinu u parlamentu. Njima će pripasti 314 od 650 mesta, dok će laburisti Džeremija Korbina osvojiti 266.

AP piše da je predviđeni gubitak mesta u parlamentu veliki udarac za Terezu Mej koja je raspisala izbore da bi povećala svoju prednost u odnosu na ostale partije. Osim toga, predviđa se da će Škotska nacionalna partija uzeti 34 mesta u parlamentu (koja bi tako takođe pretpela veliki udarac), liberaldemokrate Tima Ferona 14, a ostali 22. 

Oko pola četiri BBC je objavio novo predviđanje – konzervativci 322 (za četiri više od prve procene), laburisti (261 (pet manje). Ukoliko ovo bude tačno torijevcima će nedostajati samo četiri za većinu, ali će i dalje rezultat za nju biti razočaravajući. 

U prethodnom sazivu konzervativci su imali 330 poslanika, laburisti 229, Škotska partija 54, a liberaldemokrate devet. Sve to dovelo je do pada funte u odnosu na dolar za dva procenta i pada u odnosu na evro. 

U trci ko će prvi objaviti rezultate Njukasl je savladao Sanderlend koji inače uvek bude prvi, a kandidati laburista su pobedili u oba mesta, što nije iznenađenje. Doduše, dobili su više glasova u tim mestima nego na prethodnim izborima. 

Korbin je od Tereze Mej tražio da podnese ostavku zato što je "izgubila podršku, glasove i samopouzdanje", dok je ona izjavila da je državi potrebna stabilnost. Glavno pitanje jeste da li će Britanija dobiti "hung parliament", tj. blokirani parlament u kojem nijedna partija nema većinu, ili će konzervativci imati malu većinu. 

Najveća promena zasad je da je desničarski Ukip, koji se najsnažnije zalagao za Bregzit, a koji je praktično izgubio sve glasove. Osim toga, analitičari trenutno navode da je ovo zbog loših rezultata škotskih nacionalista "glasanje protiv drugog referenduma o nezavisnosti Škotske". 

Mejova će biti smenjena?

Lider laburista Džeremi Korbin izjavio je da je njegova partija "promenila lice britanske politike", kakvi god bili rezultati izbora. Osim toga, na društvenim mrežama objavljena su i pitanja koja građani Britanija trenutno najviše pretražuju. Među njima su iz koje partije je Tereza Mej, ali i "zašto je raspisala izbore".

Tereza Mej je pre nekoliko nedelja tvitovala da će ako izgubi samo šest mesta u parlamentu izgubiti izbore, i da će Korbin u tom slučaju sedeti na njenom mestu na pregovorima sa EU. Ako rezultati zaista budu ovakvi kakvi se predviđaju Mejova će izgubiti više od šest mesta, a izbore je raspisala kako bi ojačala svoju poziciju, pa pojedini već ističu pitanje kakva će biti njena sudbina na mestu premijera. 

Zamenik lidera laburista Tom Votson izjavio je da trenutni britanski šef diplomatije Boris Džonson već "oštri nož" za promenu liderstva konzervativaca i smenu Tereze Mej. Mediji su objavili prve verzije naslovnih starana za brojeve od petka i svi navode da je Tereza Mej izgubila kockajući se izborima, kao i da su rezultati šok za nju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online