Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.06.2017.
08:43 >> 10:50h
Vestionline, Tanjug A

Šest arapskih zemalja prekinulo odnose s Katarom

Šest arapskih država, Bahrein, Saudijska Arabija, Egipat, UAE, Jemen i Libija, prekinulo je diplomatske odnose sa Katarom.

pixabay.com
Doha u "mraku"

Tri zalivske države najavile su prekid transportnih veza sa Katarom, a katarskim posetiocima dato je dve nedelje da napuste njihove zemlje. Katar je takođe izbačen iz koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, koja se bori u Jemenu.

"Etihad" obustavlja letove ka Dohi

Državna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, "Etihad", do daljeg će obustaviti sve letove prema i iz prestonice Katara, Dohe.

Poslednji let iz Abu Dabjia prema Dohi zakazan je za 02:45 sati po lokalnom vremenu u utorak, rekao je portparol "Etihada" za Rojters u mejlu.

Ove mere predstavljaju ozbiljnije poteze od onih iz 2014. godine, kada su Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati povukli svoje ambasadore iz Dohe, prestonice Katara, navodi Rojters.

Prva je o prekidu odnosa sa susednom zemljom saopštila Kraljevina Bahrein. U saopštenju koje je objavila zvanična agencija zemlje ističe se da se na takav korak Manama odlučila zbog "tekuće politike Dohe destabilizacije bezbednosne situacije i stabilnosti u Kraljevini Bahreinu i mešanja u njene poslove, produžavanja eskalacije i provokacija u medijima i podrške terorističkim aktivnostima".

Osim toga, Manama je suspendovala vazdušne i morske veze sa Dohom i zabranila građanima Katara da posećuju Bahrein. Vlasti su takođe zabranile svojim građanima da posećuju Katar.

Nekoliko minuta nakon saopštenja Bahreina o prekidu diplomatskih odnosa sa Katarom, saopštenja o sličnim koracima koje su preduzeli objavili su Rijad, Kairo i Abu Dabi. 

Saudijska Arabija i Egipat takođe su prekinule kopneni, vazdušni i morski saobraćaj sa Katarom.

"Vlada Arapske Republike Egipat odlučila je da prekine diplomatske odnose sa Katarom zbog nastavka neprijateljskog ponašanja prema Egiptu od strane katarskih vlasti", izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Egipta.

Sa svoje strane, komanda arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom objavila je saopštenje o prestanku učešća Katara u vojnim operacijama u Jemenu "zbog podrške Dohe ilegalnim grupama Al Kaidi i ID". 

Vlada Jemena takođe je prekinula diplomatske veze sa Katarom, prateći sličnu odluku Bahreina, Saudijska Arabija, Egipta i UAE.

"Vlada Jemena prekida diplomatske odnose sa Katarom", prenela je televizija "El Arabija" u svojim udarnim vestima.

"Vlada takođe potvrđuje da je Arapska koalicija suspendovala učešće Katara."

Televizija je dodala da Sana optužuje Dohu da podržava radikalne grupe u Jemenu.

Libija je, takođe, objavila da prekida diplomatske odnose sa Katarom, nakon što su to učinile druge zalivske zemlje, saopštila je televizija "Skaj njuz Arabija".

"Katar je glavni izvor snabdevanja oružja libijskog ogranka organizacije ’Muslimanska braća‘ i drugih oružanih islamističkih grupa od 2012. godine i predstavlja pretnju za nacionalnu bezbednost arapskog sveta", izajvio je na televiziji ministar spoljnih poslova privremene vlade Libije Mohamed Dairi.

Sukob između Katara i njenih suseda dogodio se nedelju dana nakon samita zemalja Persijskog zaliva i Sjedinjenih Američkih Država u Rijadu, kada je Katarska novinska agencija objavila govor u ime emira zemlje u znak podrške izgradnji odnosa sa Iranom. Istovremeno su na sastanku saudijske vlasti u ime svih gostiju osudile Teheran zbog njegove neprijateljske politike i zapretile su odgovarajućim merama. 

Kasnije je portparol Ministarstva spoljnih poslova Katara rekao da je sajt agencije bio hakovan, da su govor u ime emira objavili hakeri i da on nema veze sa katarskim liderom.

Međutim, Saudijska Arabija, UAE i Bahrein su smatrale da je to opovrgavanje neubedljivo i nastavile su da insistiraju da govor o normalizaciji odnosa sa Iranom zaista pripada emiru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online