Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 02.06.2017.
14:49
Vestionline, Tanjug A

Angela Merkel - usamljena spasiteljka Zapada?

Nemačka kancelarka Angela Merkel, hvaljena u zemlji i svetu naročito posle pod bavarskim šatorom izrečenih kritika na račun američkog predsednika Donalda Trampa, ponovo važi za spasitelja zapadnog sveta i njegovih vrednosti, smatraju nemački komentatori, ukazujući, međutim, da postoji i druga strana i da je ona, ipak, usamljena.

Reuters
Tramp, Putin, Erdogan i ''opsada'' za Merkelovu

- Kada Merkelova pogleda kroz prozor svoje Kancelarske službe, tada se zasigurno oseća prilično sama kod kuće - rekla je Jana Puglirin iz Nemačkog društva za spoljnu politiku.

Merkelova, naime, stoji između Trampa, ruskog predsednika Vladimira Putina, mađarskog Viktora Orbana i turskog Redžepa Tajipa Erdogana i istovremeno, posle izbegličke krize, pred ''mamutskim zadatkom'', koji za Nemačku znači ništa manje, nego, kako se navodi, očuvanje liberalnog svetskog poretka.

Na jednom predizbornom skupu svojih demohrišćana u Minhenu, uz kriglu piva i pod šatorom, bez pominjanja imena, Merelova je kritikovala Trampa, što su joj njeni politički neistomišljenici prebacili da je učinila, tek kad je on ''odleteo'' iz Evrope, dok su je drugi hvalili.

Posle tih kritika na račun Trampa, Merkelova ponovo važi kao spasitelj zapadnog sveta, ali za nju situacija postaje, ipak, pomalo neprijatna i ona zbog Trampa ne gubi samo Ameriku kao pouzdanog partnera, već je, kako piše nemačka štampa, istovremeno okružena neuračunljivim političarima moći, koji nastupaju bezobzirno.

Ono što je Tramp na zapadu, to su Putin i Orban na istoku, a Erdogan na jugu, kažu nemački komentatori i dodaju da se, kao da sve to nije dovoljno, još i raspadaju afričke države u Siriji vlada građanski rat....

Kada je reč o odnosima sa Trampom, nemačka štampa ocenjuje da je on za nju najopasniji, zato što je, istovremeno i najvažnija i najneuračunljivija međunarodna figura. Amerika je sada, kao i pre, kako politički tako i privredno ''globalni broj jedan'', a transatlansko partnerstvo deo nemačkog državno rezona, kažu komenatori, upozoravajući da je, međutim, jedan američki predsednik koji NATO smatra za prevaziđen, a Nemce za zloćudne, zapravo, stalni rizik.

Puglirin smatra da je, kada je reč o odnosima Merkel-Tramp, konfiktni potencijal visok, ali se može držati pod kontrolom, zato što iza američkog predsednika stoji jedan aparat ljudi, koji se zalaže za kontinuitet u transatlanskim odnosima.

Pri tom je ''zajednički imenilac'', zapadne vrednosti, veći nego sa Erdoganom ili Putinom, veruje Puglirin i upozorava da bi, međutim, jedan otvorenim konflikt sa Amerikom za Nemačku imao nesagledive posledice.

Kada je reč o Erdoganu, za koga štampa piše da je hazarder, slično Trampu i da se ne usteže da vređa Nemačku, on zna koja je uloga njegove zemlje u pitanju izbegličke krize i povezivanju Evrope sa Bliskim istokom i zato, smatraju nemački komentatori, nastupa odgovarajuće samouvereno i bezobzirno.

- Tu postoji enormni konfliktni potencijal.Pošto Erdogan svoju zemlju vodi u pravcu autokratije i sve se više i više udaljava od zapada, to će tu uticaj moći Nemačke biti sve manje.Posledice jednog otvorenog konflikta tu, međutim, ne bi bile tako visoke.(Tursko)odustajanje od ''izbegličkog dila'' i novi talas izbeglica bi za Merkel, unutrašnjopolitički gledano, bilo, do duše, fatalno, ali za Nemačku savladivo - smatra Puglirin.

Kada je, međutim, reč o Putinu koji je jedan od retkih ''međunarodnih konstanti'' u vladavini Merkelove, on je za nemačku štampu, isto kao i Tramp i Erdogan, jedan hladni političar moći koji do cilja "gazi preko leševa".

- Već postoji konflikt sa Rusijom, naime, oko Ukrajine.To je trenutno prikriveni konflikt, ali ni izbliza nije rešen.Taj konflikt pokazuje da bi Merkelova, zajedno sa Evropskom unijom i Amerikom, mogla Putinu da pokaže granice. Putin je za Merkelovu uračunljiviji i oni se poštuju. Posledice otvorenog konlikta sa Rusijom bi bile enormne.Na kraju, Putin već sada, svojim postupcima u Ukrajini dovodi u pitanje osnovne postuplate posleratnog poretka - prokomentarisala za nemački Magazin ''Fokus'' Puglirin odnose Merkelove i Putina.

Za Merkelovu, koja na predstojećim, septembarskim izborima važi za favorita i čiju pobedu i još jedan kancelarski mandat malo analitičara dovodi u pitanje, kaže se da je pred izazovima i da mora savladati potencijalne konflikte, a da pri tom zadrži dugoročnost strateškog mišljenja.

Jedan novi sukob sa transatlansim partnerom bio bi ono što bi Putin i Erdogan želeli, upozoravaju nemački komentatori, dok i sama Merkelova prethodnih dana upravo ukazuje na značaj transatlanskih odnosa.

Merkelova se nalazi između Trampa, Putina i Erdogana, a da li će ona uspeti u političkoj akrobatici da savlada teškoće, važne indicije za to će dati samit šefova država ili vlada, članica Grupe 20 koji će se održati sledećeg meseca u Hamburgu i gde će sva trojica svetskih političara biti njeni gosti, smatraju analitičari.   

POVEZANE VESTI

Petak 02.06.2017. 20:49
Pod šatorom i uz pivce-gospodja hladi živce
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online