Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.05.2017.
19:51
N. Jokić - Vesti A

"Vesti" u Parizu: Obnavlja se osovina Pariz - Moskva

- Želim da pobedimo u ratu protiv terorizma u Siriji i do toga ćemo doći kroz saradnju sa Rusijom - rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Putinom, održanoj posle sastanka dva državnika u dvorcu Versaj, kod Pariza.

Reuters
U šetnji dvorcem: Putin i Makron u Versaju

Da bi svima bilo jasno da je reč o preokretu u francuskoj spoljnoj politici, Makron je dodao: "Nijedan međunarodni problem ne može da se reši bez Rusije".

Dogovoreno približavanje

U suštini, ruski predsednik Vladimir Putin došao je u ponedeljak po podne u Pariz upravo da bi čuo ove reči novog francuskog predsednika kojima je okončan višegodišnji period zahlađenja između Moskve i Pariza. Povod ove nezvanične posete bilo je otvaranje izložbe u Versaju posvećene 300-godišnjici uspostavljanja diplomatskih odnosa između Rusije i Francuske i posete cara Petra Velikog Versaju.

Obeležavanje jubileja bilo je samo povod za ono što je Francuskoj preko potrebno - a to je izlazak iz diplomatske izolacije u koju je dospela zbog tvrde diplomatije prethodnog predsednika Olanda koji je po svaku cenu tražio odstranjivanje Asada sa vlasti u Siriji.

Sa svoje strane, Rusija želi otopljavanje odnosa sa državama EU koje su joj, uglavnom pod američkim pritiskom, uvele sankcije zbog prisajedinjenja Krima. Moskva želi da iskoristi novi prostor koji se otvara zbog promena u američkoj spoljnoj politici. Vašington faktički "pušta niz vodu" i EU i njene institucije koje su do sada bile neka vrsta isturenog odeljenja politike SAD. Ponovo se zato u prvi plan vraćaju nacionalne politike evropskih država, često utopljene u tzv. evropsku politiku.


Ništa bez Rusije

Dvojica šefova država najavila su konkretne korake - uspostavljanje neke vrste radne grupe čiji bi zadatak bio efikasna razmena informacija u borbi protiv terorizma. Ističući da su i terorizam na francuskom tlu i masovne migracije - vezani za rat u Siriji.

Makron je bio vrlo jasan: "Želim da pobedimo u ratu protiv terorizma u Siriji i do toga ćemo doći kroz saradnju sa Rusijom".

Ruski predsednik Putin očito je rado prihvatio da se u prigodnom dekoru Versaja održava iluzija da je Francuska velika sila koja postavlja uslove Rusiji. "Postoji crvena linija za nas, a to je upotreba hemijskog oružja," rekao je Makron, dodajući da će u tom slučaju Francuska odmah intervenisati.

Ruski predsednik prećutao je i oštre kritike koje je Makron izgovorio na račun ruskih državnih medija Raša tudej i Sputnjik, tvrdeći da su se u vreme predsedničke kampanje ponašali kao organi širenja uticaja, a ne mediji.

Ruski car i kralj - dečak Luj XV

Ruski car Petar Veliki posetio je 1717. godine Versaj, gde ga je uz dvorske ceremonije dočekao sedmogodišnji dečak - kralj Luj XV. Hroničari i dvorski slikari zabeležili su da je ruski suveren uzeo dečaka u naručje, dirnut njegovim šarmom. Luj XV postao je kralj u tragičnim okolnostima po Burbonsku dinastiju. Na tronu je nasledio svog pradedu Luja XIV iako je bio tek četvrti po naslednoj liniji, pošto su svi bliži srodnici pomrli od epidemije malih i velikih boginja.

Putin je samo u jednom trenutku izašao iz ovog pomirljivog registra kada je odgovarajući na novinarsko pitanje postavio pitanje : "Svi znamo da Francuska doprinosi borbi protiv terorizma u Siriji u okviru koalicije sa SAD, ali da li je Francuska samostalna u svom delovanju tamo? To još ne znamo". Ta konferencija za novinare bila je neobična po svom otvorenom tonu, bez "uvijenih diplomatskih fraza". Putin je zaključio da "ono što nas ujedinjuje, ostavlja prostor za saradnju".

Opet o Ukrajini

Kada je reč o Ukrajini, Makron je najavio da će u narednim nedeljama pokrenuti razgovore o već postignutim dogovorima iz Minska čiji su učesnici francuski i ruski predsednik i nemačka kancelarka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online