Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.05.2017.
02:15
Z. Mirković - Vesti A

Srbi u Beču: Da se vratimo u bolju zemlju

Grupa građana Srbije organizovala je u nedelju posle podne, na bečkom trgu Heldenplac, skup podrške Srbiji i njenom rukovodstvu, sa porukom da bi se Srbi u dijaspori vratili u otadžbinu, ali žele da ona bude regionalni lider, uređenija, lepša, modernija nego sada i da u budućnosti bude član EU.

pixabay.com
Podrška Srbiji, ali mora da bude još uređenija

Kako su istakli, skupom pod nazivom Srbi u Beču za Srbiju, oni su na simboličan način želeli da podrže otadžbinu, Vladu i novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Učesnici su naglasili da ne pripadaju nijednom klubu, udruženju ili političkoj stranci i pozvali su rukovodstvo Srbije da zemlju naprave mestom za bolji život kako bi i oni, ali i mnogi drugi sunarodnici širom Evrope i sveta mogli da se u što skorije vreme vrate i zajedno grade budućnost za svoju decu i sebe.

Marijana Šarapa student poreklom iz Niša, istakla je da želi da studije okonča u Beču, a potom svoje znanje, iskustvo i kontakte iskoristi za dobrobit i još bolje odnose Srbije i Austrije.

Stevan Rraducić je, pred oko 250 okupljenih, rekao da su odnosi Srbije i Austrije izuzetno intenzivni i da zato podržava rukovodstvo Austrije, ali i rukovodstvo Srbije koje radi na ostvarenju strateškog cilja, a to je da Srbija i ostale zemlje zapadnog Balkana uđu u EU.
Vesna Šmit kazala je da je povod za okupljanje istorijski i da su građani došli na skup da pokažu jedinstvo, snagu, pruže podršku našoj zemlji u zajedničkoj borbi za ujedinjenu i jaču Srbiju.

Milomir Prokić, rodom iz Valjeva, koji 35 godina živi u Beču kaže da je došao na skup da podrži Srbiju, ali i novog predsednika Aleksandra Vučića.

- On je moj idol, i uvek sam glasao za njega. Jedini je koji može zemlju da spase - uveren je Prokić.

Marsel Grbić, koji je rođen u Beču, kaže da je došao da podrži Srbiju i da građani treba da je podrže i kada je teško. Podržao je, kako je dodao, i Vladu, jer dobro radi.

Inače okupljeni su nosili parole "Aco Srbine" i "Austrija je uz Vučića".

Posle predsedničkih izbora u Srbiji u dva navrata su, na istom bečkom trgu, studenti održali skup podrške građanima koji protestuju u Srbiji.

Skupovi loši za naš imidž

Imajući u vidu da su austrijski političari, na čelu sa kancelarom Kernom i šefom diplomatije Sebastijanom Kurcom, posle protesta Turaka u Austriji povodom referenduma o ustavnim promenama, poručili da ne žele prenošenje političkih prepirki iz inostranstva na tlo Austrije, održavanje skupova podrške za demonstrante ili vlast u Srbiji šteti imidžu naše zemlje, ocena je brojnih pripadnika dijaspore. Oni ističu da, taman kada je loš imidž prešao sa Srba na Turke, koji su postali najomraženija strana grupacija u Austriji, okupljanjima poput studentskih i sada ovih, Srbi mogu da dođu u žižu kritike austrijske javnosti.

Brojna istraživanja javnog mnjenja pokazala su da Austrijanci nikako ne podržavaju da migranti svoje političke prepirke prenose u njihovu zemlju i traže da im se zabrani održavanje takvih skupova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online