Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 31.05.2017.
00:55
B. Božin - Vesti A

"Vesti" u Berlinu: Tramp - neprijatelj ili partner?

Kandidati za kancelara, Angela Merkel i Martin Šulc, u svojoj izbornoj kampanji igraju na kartu antitrampovske retorike. Oni idu na to da neraspoloženje birača projektuju na neprijatelja spolja, tumači portal Dojče virtšafts nahrihten.

EPA/Olivier Hoslet
Oboje protiv Trampa: Martin Šulc i Angela Merkel

Na jednom predizbornom skupu u Minhenu, Merkelova je izjavila nešto što potvrđuje ovu tezu, iako nije eksplicitno pomenula Trampa: "Ona vremena u kojima smo mogli da se oslonimo na druge su prošla. To sam doživela ovih dana." Evropljani moraju da uzmu sudbinu u sopstvene ruke i da se sami bore za budućnost, kako je rekla.

Pri tom je važno prijateljstvo sa SAD i Velikom Britanijom, kao i dobrosusedski odnosi sa drugim državama, poput Rusije.

Novom francuskom predsedniku Emanuelu Makronu je nemačka šefica vlade poželela sve najbolje i poručila:

- Tamo gde Nemačka može da pomogne, pomoći će, jer Nemačkoj može da ide dobro samo dok i Evropi ide dobro.

Kandidat socijaldemokrata Martin Šulc je u izjavi za ARD imao još direktniji stil nego Merkelova.

- Verujem da smo već na NATO samitu, a sasvim sigurno i na G7- skupu morali da se pozicioniramo, i to protiv predsednika SAD koji druge želi da ponizi i koji nastupa u stilu autoritarnog moćnika - kaže Šulc.

- To je uradio bivši kancelar iz redova SPD-a Gerhard Šreder sa američkim predsednikom Džordžom V. Bušom, koji se slično ponašao - naglasio je Šulc i dodao da očekuje da Nemačka i sada zauzme takav stav.

Pri tom kaže: "Evropa je odgovor. Jača kooperacija sa evropskim državama na svim nivoima je odgovor na Donalda Trampa. I pre svega, ne smemo da se potčinimo Trampovoj politici naoružavanja."

Šef Minhenske konferencije o bezbednosti, Volfgang Išinger, ukazao je na izjavu Merkelove kao dokaz da Nemačka i EU moraju da potroše više novca na odbranu i bezbednost. On je ipak upozorio od okretanja leđa transatlantskom partnerstvu:

- Kao prvo, nećemo nastaviti da jednostavno prepuštamo bezbednost Evrope Americi, tako da moramo više da izdvajamo za sigurnost i odbranu i da EU izgradimo kao bezbednosni provajder. Kao drugo, bilo bi sasvim pogrešno da sada sledimo one koji bi najviše voleli da se potpuno prekine transatlantska pupčana vrpca. Čak i ako je vrlo neugodno - mi Evropljani možemo lakše da sprovedemo sve naše globalne ciljeve ako ih zastupamo u saradnji sa SAD. Zato moramo da radimo sa strateškim strpljenjem na tome da Tramp prepozna da smo mi Evropljani nadaleko i naširoko njegov najbolji partner - poručio je Išinger.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online