Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.05.2017.
00:55
Sputnjik A

Novi savez: Kina i Rusija udružuju snage na Arktiku

Početkom nedelje Administracija za Arktik i Antarktik Kine (CAA) i Institut za istraživanje Arktika i Antarktika Rusije potpisali su memorandum o bilateralnoj saradnji. Valerij Lukin, direktor Antarktičke ekspedicije Rusije, rekao je da je memorandum inicirala kineska strana tokom niza međunarodnih sastanaka o razvoju saradnje na Antarktiku koji su trenutno u toku u Pekingu

Reuters
Saradnja na Arktiku biće korisna i za Rusiju, i za Kinu

Kina i Rusija su se dogovorile da udruže snage kako bi sprovele niz veoma skupih istraživanja i logističkih operacija na Južnom polu. S obzirom da se te operacije obavljaju daleko od polarnih stanica dve zemlje, takva saradnja može da donese sinergijski efekat, kažu eksperti.

Sa svoje strane, stručnjak Vjačeslav Martijanov iz sanktpeterburškog Instituta za istraživanje Arktika i Antarktika Roshidrometa rekao je za Sputnjik da će zajednička saradnja u istraživanju jedinstvenih prirodnih objekata na Antarktiku koristiti obema stranama.

Martijanov je posebno ukazao razmeru kineskog istraživačkog rada na Antarktiku, posebno u njegovom istočnom delu, gde se nalazi ruska istraživačka stanica "Napredak". On je podsetio da su u proteklih dvanaest meseci kineski stručnjaci bili bazirani na aerodromu "Napretka" gde su se bavili kineskim vazduhoplovnim programom na Antarktiku.

- Oni su uvek zainteresovani za saradnju sa ruskim polarnim istraživačima. Uprkos ogromnim sredstvima koja ulažu u nabavku mašina i opreme, oni imaju problema sa kvalifikacijama specijalista koji rade na Antarktiku. Vrlo često naši obični mehaničari pomažu svojim kineskim kolegama u rukovanju opremom. Čini se da veliki iznosi ne daju uvek rezultate koji se očekuje od njih  rekao je Martijanov.

Govoreći za Sputnjik, kineski stručnjak Li Juanšeng je sa svoje strane negirao optužbe SAD i zemalja EU da se Kina navodno priprema da koristi prirodne resurse Južnog pola.

- Aktivnosti Kine na Antarktiku se zasnivaju na poštovanju Antarktičkog sporazuma. Takođe, aktivnosti Pekinga u tom regionu su povezane isključivo sa naučnim istraživanjima. Glavni prioritet je istraživanje u vezi sa klimatskim promenama, a ne priprema za razvoj prirodnih resursa Južnog pola - naglasio je on.

U novembru 2016. godine predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je rad ruskih stručnjaka na Antarktiku od vitalnog značaja, a da istraživanje južnog kontinenta ima dugoročnu perspektivu.

On je dodao da istraživačke aktivnosti u regionu oko Južnog pola pomažu u istraživanju Zemlje, a da se na Antarktiku nalazi više od 80 odsto slatke vode na planeti.

Antartik je 1820. godine otkrila ekspedicija koju su predvodili ruski istraživači Fabijan Gotlib fon Belingshauzen i Mihail Lazarev.

Od tada su ruski naučnici uključeni u istraživanje južnog kontinenta. Prema međunarodnom Antarktičkom sporazumu na kontinentu su dozvoljene samo naučne aktivnosti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online