Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.05.2017.
00:44
Lj. Ivanović - Vesti A

Kanada nema jedan identitet

Početkom 2017. godine Kanada je postala poslednja imigrantska zemlja, tvrdi Čarls Foran, direktor Instituta za kanadsko državljanstvo.

pixaby.com
Kanada je otvorena za sve ljude i sve vere

Uverenje kanadske vlade (ali i većine tamošnjih stanovnika) u vrednosti imigracije potvrđuju brojke: Kanada je u 2016. primila 300.000 pridošlica, uključujući 48.000 izbeglica, i želi da oni postanu državljani (što oko 85 odsto ljudi sa stalnim prebivalištem u Kanadi i postane).

Priliv imigranata

Zemlja na severu severnoameričkog kontinenta otvorena je za ljude svih vrsta i vera. Šire područje Toronta danas je po sastavu stanovnika najraznovrsniji grad na planeti, jer je polovina tamošnjeg stanovništva rođena izvan Kanade, a ni drugi gradovi poput Vankuvera, Kalgarija, Otave i Montreala u tome značajno ne zaostaju. Godišnji priliv imigranata broji oko jedan odsto stanovništva Kanade.

Otvorenost Kanade prepoznaju mnogi izvan njenih granica. Američki predsednik Barak Obama i slavni rok pevač Bono Voks prošle godine izjavili su kako "svetu treba više Kanade". U oktobru je "Ekonomist" na svojoj naslovnici objavio sliku Kipa slobode s javorovim listom i hokejaškom palicom, uz naslov "Sloboda se seli na sever: kanadski primer svetu".

Da to nisu puste priče, svedoči činjenica rušenja službenih imigracionih veb-stranica Kanade u noći kada je postalo jasno da je Tramp osvojio izbore u SAD. Dok je Kanada raširenih ruku primala imigrante, 2016. godinu u Evropi obeležio je uspon šovinizma i nacionalizma, zatvaranje i ograđivanje granica, te širenje straha od izbegličkog talasa. U svom članku objavljenom u britanskom "Gardijanu", koji prenosi hrvatski "Jutarnji list", Čarls Foran ističe da kanadska otvorenost nije izraz naivnosti.

Prosperitet

Postoje praktični razlozi zašto su vrata otvorena: počevši od 90-ih godina 20. veka, mala stopa plodnosti i starost stanovništva počeli su da usporavaju stopu nataliteta Kanade. No, zahvaljujući useljenicima, stanovništvo se povećalo za dve trećine, a do 2030. očekuje se stopostotno povećanje. Ekonomska korist očita je sama po sebi. I statistika pokazuje da raznolikost stanovništva podstiče prosperitet, a ne da ga ugrožava, kako se neki pribojavaju.
Evropljanima ovakav način razmišljanja doista može zvučati radikalno.

Kanađani, s druge strane, ne razmišljaju na takav način. Mejvis Galant, jedna od najvećih kanadskih književnica, jednom prilikom definisala je Kanađanina kao "nekoga s logičnim razlogom da misli da bi mogao biti Kanađanin". Dakle, posve različit način razmišljanja od sablasti ideologije "krvi i tla" kojom se prečesto potpuno pogrešno definiše nacionalni identitet, recimo, na Balkanu.

Postnacionalizam u Kanadi, međutim, ima dugu predistoriju. Nesagledivi zemljopisni prostori severnoameričkog kontinenta trebalo je da se nasele, a taj zadatak na sebe su preuzeli najrazličitiji ljudi. U intelektualnom smislu, radi se o projektu koji je star pola veka, ali u praksi je počeo da se pojavljuje dugo pre formalnog nastanka kanadske države 1867. godine.

Unapređenje društva

Dakako, teško da jedna država može da se ponaša potpuno "postnacionalno", pa tako ni Kanada koja i dalje ima granice, pasoše i svoju vojsku. Pritom ima koristi od granice sa SAD, koju ne mora posebno da čuva, a 75 posto trgovinske razmene obavlja upravo sa svojim južnim susedom. Uz takvo sigurno zaleđe, Kanađani imaju prostora da se upuste u eksperimente unapređenja društva.

Premijer filozof

Stavovi Džastina Trudoa otkrivaju filozofsko utemeljenje politike otvorenosti koju u današnjem svetu mnogi doživljavaju čudnom ili neopreznom. Trudo je u oktobru 2015. izjavio za "Njujork tajms" kako bi Kanada mogla da bude "prva postnacionalna država" i još dodao da u Kanadi nema bazičnog identiteta i "mejnstirma".

Ti reformistički potezi svejedno su ostavili otvoreno pitanje definisanja nacionalnog identiteta. Da li je aktuelni premijer Trudo odlučio da dovrši očev posao na solomonski način? Foran se priseća se znakovite izjave velikog mislioca maršala Mekluana iz 1963. godine: "Kanada je

Napredak bez krvoprolića

Mekluanov zaključak o "dinamičnoj novoj koncepciji nacije" upravo se formira pred našim očima. Umesto američkog koncepta "lonca za taljenje" (melting pot), Kanada bi zaista mogla da postane mesto suživota mnogih vera, istorija i vizija budućnosti.

"Neceloviti identitet", što su mnogi u prošlosti prebacivali Kanadi, postaje tako "višestruki identitet" s višestrukim prednostima. Najvažnija od svih je, dakako, napredak bez krvoprolića i odnos prema novome i drugačijem bez straha koji je zgrčio mnoge evropske nacije.

Dugo u senci Britanaca

I nakon osamostaljenja Kanada je gotovo ceo vek ostala u senci Britanskog carstva. Tek od 60-ih godina dobili su svoju himnu i zastavu, a tek 1982. otac današnjeg premijera, Pjer Trudo, kao premijer sproveo je ustavnu reformu, službeno uveo dvojezičnost i multikulturalizam kao službenu državnu politiku.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online