Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.05.2017.
21:51
Z. Mirković - Vesti A

Širi se "lov" na dvojne državljane!

Posle Tirola i druge austrijske pokrajine počele su da "češljaju" razne registre da bi ulovile dvojne državljane, kako su "Vesti" već izvestile.

EPA/Lisi Niesner
I Gornja Austrija započela proveru pasoša

U Austriji je protivzakonito imati dvojno državljanstvo i svako, za koga se utvrdi da ima još jedan pasoš, gubi austrijsko državljanstvo. Pokrajine Štajerska i Gornja Austrija preduzele su prve mere i počele analizu više od 2.000 imena koja su se pojavila na jednoj listi o građanima poreklom iz Turske koji su imali pravo glasa na prošlom referendumu o ustavnim promenama. Treba naglasiti da iako su vlastima na meti uglavnom građani poreklom iz Turske, vrlo je moguće da se "upecaju" i neki Srbi koji nelegalno poseduju dva pasoša.

Tomas Štelcer, guverner Gornje Austrije i Elmar Podgoršek, član pokrajinske vlade, saopštili su da će svako ko se nalazi na ovoj listi biti proveren. Da bi ušle u trag dvojnim državljanima, vlasti će svako ime iz biračkog spiska Turske uporediti sa podacima iz centralnog registra građana Austrije. Zatim sledi provera da li te osobe imaju austrijsko državljanstvo, odnosno da li su uopšte prijavljene u zemlji.

- Ukoliko pronađemo neke nepravilnosti biće pokrenut postupak i ako tada utvrdimo da neko ima dvojno državljanstvo sledi automatski gubitak austrijskog državljanstva - najavio je on.
I pokrajina Donja Austrija će, prema najavi guvernerke Johane Mikl-Lajtner, nekadašnje ministarke unutrašnjih poslova Austrije, ubrzati kontrole.

Vlasti u Štajerskoj dobile su listu sa imenima dvojnih državljana i prošle nedelje su počele analizu. Inače, od 1990. u Štajerskoj je oko 4.000 osoba turskog porekla dobilo austrijsko državljanstvo.

Zloupotrebe socijalnog sistema

Pokrajine ističu da se radi o pravdi i sprečavanju iskorišćavanja socijalnog sistema. Naime, brojni građani turskog porekla, su uzeli austrijski pasoš, a onda, da bi zadržali izvesna prava u otadžbini, zatražili povratak turskog državljanstva.

Dodeljena 2.442 nova pasoša

Broj dodela austrijskog državljanstva je u prvom kvartalu ove godine znatno porastao u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Statističkog zavoda Austrije rast iznosi 16,1 odsto. Naime, 2.422 osobe dobile su u prva tri meseca ove godine austrijsko državljanstvo. Više od jedne trećine novih državljana, oko 37 odsto, rođeno je na tlu Austrije.

Više od polovine novih državljana su žene, a udeo maloletnika iznosi 38,2 odsto. Većina novih državljana Austrije poreklom je iz Bosne i Hercegovine (368), zatim kao zemlja porekla sledi Turska (223), pa Kosovo, koje Austrija vodi kao državu jer je zvanični Beč priznao jednostrano proglašenu nezavisnost (166) i tek onda Srbija (159).

U pet od devet pokrajina zabeležen je rast, a najveći u Beču sa plus 52 odsto, dok je najveće smanjenje zabeleženo u Burgenlandu za 30 procenata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online