Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 23.05.2017.
00:11
B. Božin - N. Jokić - "Vesti" A

Trovaće nas i narednih 10 godina?!

Evropska komisija (EK) planira, kako saznaje Rojters, da narednih deset godina dozvoli upotrebu pesticida glifosat u Evropi, potvrdila je predstavnica za štampu EK.

Reuters
Buenos Ajres: Demonstracije protiv opasnog koncerna

Ovaj predlog uskoro bi trebalo da se nađe na dnevnom redu jednog od narednih plenarnih zasedanja Evropskog parlamenta.

Evropska komisija odlučila je da podrži dalju upotrebu pesticida sa glifosatima uprkos upozorenju Međunarodnog centra za istraživanje kancera iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koji je pre dve godine objavio da je glifosat - kancerogen.

Otrov ubija korov - i ljude

Iako je ovo upozorenje izazvalo veliku pažnju javnosti, hemijska i agroindustrija nisu se predavale niti sedele skrštenih ruku: pokrenule su svoju armiju lobista u EU u Briselu.

Rezultat: panel stručnjaka koji savetuje Evropsku komisiju po naučnim pitanjima jednostavno je porekao ono što su izjavile njihove kolege iz Međunarodnog instituta, objavljujući stav da glifosat - prosto nije kancerogen. Upotrebljena je klasična formula krupne industrije šta god da je u pitanju - bilo osiromašeni uranijum, bilo plastične ambalaže, bilo pesticidi ili GMO: "nema dokaza da je kancerogen".

Evropska agencija za hemikalije ECHA u Helsinkiju, koja savetuje Evropsku komisiju, objavila je u martu mišljenje da je ovaj otrov koji se koristi kao masovno sredstvo za uništavanje korova, rangirala kao nekancerogen. Komisija EU je tada najavila da će najkasnije do kraja godine odlučiti o produženju licence.

Davno istekla dozvola

Dozvola korišćenja glifosata je istekla još 30. juna prošle godine, ali je Komisija EU produžila licencu za još godinu dana, iako je bilo dosta negodovanja među zemljama-članicama. Do sada nije postignuta saglasnost da li herbicid treba i dalje da se koristi. Od 28 država-članica, njih 19 je za produžetak, sedam je uzdržano, dok su Francuska i Malta protiv primene glifosata i u narednoj deceniji.

Krajem marta grupa od trideset poslanika Evropskog parlamenta uputila je pismo predsedniku Evropske komisije Žan-Klodu Junkeru tražeći od njega da preispita ekspertizu o glifosatima. Poslanici su se pozvali na skandale koji sustižu Monsanto u SAD.

Suđenje u Kaliforniji

U martu je otvorena afera Monsanto pejpers jer su u javnost procurili poverljivi dokumenti ove zloglasne firme iz kojih se vidi da su njeni stručnjaci već 1999. godine znali da su glifosati veoma otrovne supstance opasne po zdravlje i okolinu. Ova dokumenta objavili su američki farmeri oboleli od raka koji vode proces protiv Monsanta pred sudom u Kaliforniji.

Država Vašington je krajem prošle godine podnela tužbu protiv ozloglašenog giganta (koji se sada zove Monsanto - Bajer) zbog trovanja čovekove okoline na njenoj teritoriji i zdravstvene štete. Pomenuta savezna država SAD žali se na strašne i dugoročne posledice proizvodnje polihloro-bifenila (PCB) u periodu od 1935. do 1979. godine. Upravo na ovu vrstu trovanja do sada su se bezuspešno žalili milioni seljaka i političara i stručnjaka koje agroindustrija nije kupila stipendijama i visokim novčanim honorarima.
 

Monsanto sve uništio

Kako su "Vesti" izveštavale, krajem prošle godine u Hagu je zasedao međunarodni sud građana za Monsanto koji je saslušao na desetine svedoka: predstavnike malobrojnih nezavisnih laboratorija i farmere i seljačke vođe iz celog sveta koji su govorili u ime žrtava upotrebe pesticida s glifosatima. Posle šest meseci većanja, ovaj sud koji nema krivičnu moć, ali ima moć da upozori javno mnjenje i vrši javni pritisak, presudio je da je Monsanto trajno oštetio zdravlje ljudi i zagadio životnu okolinu.

Evropska komisija, čiji članovi uglavnom u biografijama imaju saradnju sa krupnom industrijom i finansijskim centrima moći, imaće ipak težak posao da pridobije većinu poslanika za izdavanje dozvole. Pritisak javnosti postao je veliki. Ugled EU je veoma opao upravo baš zbog moći lobija industrije i banaka, tako da nije izvesno da će predsednik Junker i njegovi saradnici moći da nastave po starom.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.05.2017. 00:19
ako se koristi za uništavanje korova onda je valjda herbicid, a ne pesticid...
Četvrtak 25.05.2017. 18:11
Биотехнологија је опасна наука у рукама посрнулог савременог човјека !!!
Četvrtak 25.05.2017. 18:18
Није ми познато да ли се и у коликој мјери глифосат користи и примјењује у САД-у...? Али га и те како има у Аргентини и неким другим сиромашним земљама и давно је доказано да је и те како отрован и по људе и по животну околину.....ПС: Понашамо се као да послије нас неће бити наредних генерација ни живота на Земљи.....???
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online