Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.05.2017.
12:44
Vestionline, Tanjug A

Heritidz: Zatvaranje vrata NATO-a posle prijema CG je greška

Nakon primanja Crne Gore u NATO ne bi trebalo zatvoriti vrata za članstvo BiH, Makedonije i Gruzije, piše u najnovijem editorijalu konzervativne američke Heritidž fondacije, koja je bliska Republikanskoj stranci Donalda Trampa.

Reuters
Članstvo u NATO-u je po mišljenju nekih analitičara jedina sigurnost

Uoči samita NATO-a 24. i 25. maja u Briselu, u Heritidž fondaciji upozoravaju da postoji mišljenje da bi nakon primanja Crne Gore trebalo zatvoriti vrata proširenja, te da bi, kako oni smatraju, to bila velika greška.

- NATO je učinio više na demokratizaciji, stabilizaciji i povećanju bezbednosti evroatlantskog regiona od bilo koje druge organizacije, uključujući i EU. To je postignuto podsticanjem zemalja da postanu deo kluba. Iako se možda čini da bi primanje Crne Gore u članstvo trebalo smatrati kao završnu ceremoniju proširanja organizacije, to bi bila ogromna greška - navodi se u tekstu, prenose banjalučke Nezavisne novine.

U američkom interesu je, navodi se dalje, da vrata NATO-a ostanu otvorena za evropske zemlje koje zasluže da postanu članice.

Govoreći o BiH, podsetili su da je BiH još 2008. godine izrazila želju da se pridruži alijansi, ali da je još uvek daleko od članstva. 

Podsećaju da BiH mora ispuniti uslov za aktiviranje Akcionog plana za članstvo koji se odnosi na registrovanje vojne imovine na državu.

- Dodatni izazov predstavlja interna politika u BiH koja čini pitanje pristupa kontroverznim. To je posebno tačno u odnosu na RS, jedan od dva poddržavna entiteta u BiH koja su proistekla iz građanskog rata u BiH devedesetih godina - navedeno je.

Ana Trišić Babić, bivši zamenik ministra spoljnih poslova BiH i bivši koordinator Saveta ministara BiH za NATO integracije, kaže da je neosporno da je NATO doneo mir u BiH i da je pomogao stabilizaciju zemlje, ali da je bombardovanje RS, a posebno Srbije, dovelo do naglog rasta skepticima među srpskom populacijom.

- Stranke u RS zaista su jedno vreme imale pristup da se krene u NATO jer je to bila odluka koja je bila u interesu sva tri naroda i cele BiH, ali zbog načina na koji je donesena odluka na nivou BiH da se upisuje nepokretna vojna imovina u RS su sada apsolutno svi u RS protiv članstva - kaže ona.

Dodala je da je primarni cilj NATO-a na Balkanu bio potpuna kontrola Jadranskog mora i da je to sada primanjem Crne Gore u članstvo postignuto.

Edina Bećirević, predsednica Atlantske inicijative iz Sarajeva, pak, ističe da treba uputiti čestitke Crnoj Gori zbog primanja u članstvo, a da BiH ne treba, kako je istakla, dozvoliti da ostane poligon za destruktivni uticaj Rusije i Turske. 

- Nadam se da će bh. političke elite na svim stranama shvatiti da članstvo u NATO-u nudi jedini sigurnosni kišobran - rekla je ona.
    

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online