Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.05.2017.
00:25
B. Đokić - Vesti A

Između laži i istine: Priviđenje zvano Soroš

Čuveni američki milijarder Džordž Soroš želi da sruši Vladu Srbije i dovede svoje "poslušnike" na vlast. Ovo je samo jedna od najpopularnijih teorija zavere koja se može čuti u svakoj srpskoj kafani. Oko ovog bogataša ispredaju se legende, a na njega prstom upiru i u Rusiji i Mađarskoj. Nije previše popularan ni u SAD. Među njegovim glavnim kritičarima su članovi Republikanske stranke, pošto je on velikodušni donator demokrata.

EPA/Andreas Gebert
Vladar sveta u penziji: Džordž Soroš

Soroš je kao jevrejski dečak preživeo holokaust u Mađarskoj, nakon čega je emigrirao u SAD, gde je zgrnuo milione dolara. Preko Fonda za otvoreno društvo finansira nevladine organizacije koje propagiraju ljudska prava, pravdu, obrazovanje, javno zdravlje i nezavisne medije. Iako se mnogima njegovi ciljevi i metode ne sviđaju, daleko je od istine može da obara i uspostavlja vlastodršce širom sveta onako kako to želi.

Decenije verovanja u značaj bivše nam otadžbine SFRJ, posle čega je usledilo doba ratova, ekonomske krize, korupcije, sunovrata sistema vrednosti, doveli su do svojevrsnog raspamećivanja prosečnog građanina Srbije, koji više ne zna kome ili čemu da veruje, jer je ostao izigran i bedan. Zbog toga je naša zemlja postala jedno od najplodnijih tla za teorije zavere.

Prema politikologu Majklu Barkunu, one se oslanjaju na gledište da je sve deo nekog univerzalnog dizajna.

- Sadrže tri principa. Ništa se ne dešava slučajno, ništa nije kao što izgleda i sve je povezano - kaže Barkun.

Ukorenjene su u neznanju. Ljudi imaju prirodnu sklonost da objašnjavaju pojave i događaje, a u manjku informacija ili znanja, koriste se prečice i daju objašnjenja koja na oko deluju logično. Jedna od teorija zavere je da svetom vladaju gušteri s udaljene planete, preobučeni u ljude, te se nalaze na čelu vlada u raznim zemljama. Ova "doktrina" ima svojih pristalica.

U ovom istraživanju novinari "Vesti" su se bavili najraširenijim teorijama zavera u Srba. Najviše pažnje, svađa, čak i raspravu u Narodnoj skupštini, izazvao je slučaj HAARP. Navodi se da je reč o tajnom američkom projektu kontrole klime, pomoću kog se širom sveta izazivaju prirodne nepogode, kao što su suše, poplave, uragani, zemljotresi. Mada su SAD zemlja sa najvećim brojem prirodnih nepogoda, ne štede je tajfuni i uragani, ova teorija se brzo zapatila među Srbima. HAARP je optuživan za zemljotres u Japanu, poplave u Srbiji, katastrofe u Indiji.

EPA
Antene ili moćni HAARP?

Ovaj sistem velikog broja radio-antena je istraživački projekat američke vlade, lociran na Aljasci. Glavni cilj mu je istraživanje aurora, jer su te magnetne bure pravile probleme u komunikaciji američke vojske, posebno u vezama sa podmornicama širom svetskih okeana. Da bi se proučila ova pojava i našlo rešenje započeto je istraživanje koje je 2014. prekinuto. To nije smetalo mnogima da nađu i u Srbiji centar HAARP-a.

Neverovatne teorije

Neke teorije zavera su zaista toliko neverovatne, da ih u ovom tekstu nećemo posebno analizirati, kao što je teorija o ravnoj Zemlji, što naučnici decenijama navodno kriju. Međutim, svako ko je putovao avionom na velikim visinama, mogao je da iz kabine aviona vidi u daljini zakrivljenost naše planete. To nekima izgleda nije dovoljan dokaz, mada ova teorija u Srbiji nema veliki broj pristalica. Slično je i sa teorijom da su Amerikanci lažirali lansiranje na Mesec, iako im to ni glavni konkurent u to vreme SSSR nije negirala, a u Beogradu se nalazi i kamenje doneto sa Meseca, poklon astronauta Titu. Hemijski sastav tog kamenja ne liči ni na šta što je ikada nađeno na Zemlji.

Svaka veća antena je proglašavana delom tog sistema, ali najviše drame bilo je u okolini Barajeva, gde su mnogi prijavljivali čudne naprave, zaklinjući se da je reč o sistemu HAARP. Uzalud je Telenor obaveštavao javnost da je reč o njihovoj anteni, releju, bilo je sve uzaludno, čak su seljaci sa vilama dolazili da je ruše, pa su na kraju iz ove kompanije morali da ograde žicom svoj repetitor, kako bi ga zaštitili.

Još jedna teorija zavere, sličnog porekla, jeste i već čuveni Kemtrejls. Prema njoj, kilometarski tragovi koji ostaju iza aviona su, u stvari, kemtrejslsi, različite hemikalije, postavljene u putničke i vojne avione, koje oni izbacuju na velikim visinama. Objašnjenje: svetski moćnici namerno truju Zemljane, kako bi izazvali genetske mutacije i promenili atmosferske prilike, kako bi rešili problem prenaseljenosti naše planete. Međutim, uprkos "konstantnom trovanju kemtrejlsom", stanovništvo Zemlje se povećava.

Nepoznavanje fizike

Tvrdnja o trovanju kemtrejlsom je nastala zbog osnovnog nepoznavanja fizike i hemije i načina na koji trag vodene pare ostaje iza mlaznih aviona. Na nižim visinama, ispod 7.500 metara ovaj trag iza aviona ne ostaje, dok se na višim pojavljuje. Zato posmatrač sa Zemlje iza nekih aviona vidi trag, a iza nekih ne. Pošto je na velikim visinama temperatura i ispod minus 40 stepeni, topao vazduh iz motora u dodiru sa hladnim izaziva stvaranje vazdušne pare, koju vidimo, a ova pojava se u avijaciji zove kontrejls, odnosno "condensation trails", u prevodu "tragovi kondenzacije". Na kraju krajeva, tragovi mlaznih aviona mogu da se vide i iznad Srbije, Kine, Indije, ali i SAD, Velike Britanije ili Rusije, pa je nejasno kako "vladari sveta" sami sebe truju.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online