Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.05.2017.
18:20
Z. Vicelarević - Vesti A

Poezija okupila zemljake

U organizaciji Udruženja pisaca dijaspore Sedmica iz Frankfurta prošlog vikenda priređeni su 22. Majski susreti pisaca dijaspore na kojima je učestvovalo više od 50 pesnika i pisaca iz Rumunije, Austrije, Francuske, Republike Srpske, Srbije i više gradova Nemačke.

Piše aforizme: Učesnici 22. Majske susrete

Susreti su počeli tradicionalnim prijemom u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Frankfurtu pod pokroviteljstvom generalnog konzula Aleksandre Đorđević na kojem je predstavljena knjiga aforizama "Smeh nije greh", u kojoj su zastupljeni satirični tekstovi pisaca iz rasejanja.

Majskom pesničkom noći, na kojoj je svoje pesme čitalo 48 pesnika, narednog dana nastavljeni su susreti. Prva je recitovala desetogodišnja Jana Navalušić iz Frankfurta pesmu "O poreklu" Desanke Maksimović, a pesnike i goste pozdravili su konzul Aleksandra Đorđević i predsednik UP Sedmica Ljubiša Simić. Pesničkoj noći su pored brojnih pisaca prisustvovali i
vicekonzul Vladimir Rajić, Srđan Mijalković, predsednik odbora Prosvjete u Beču, Marija Laban-Urošević, potpredsednica Centralnog saveta Srba u Hesenu, Branimir Mitrović i Toma Čekerevac, predstavnici Srpske književne radionice iz Frankfurta.

Nagrađeni

U konkurenciji od 30 pesama zlatnog Orfeja dobio je Novica Sovrlić iz Kosovske Mitrovice, srebrni Orfej pripao je Goranu Mrakiću iz Rumunije, a bronzani Aleksandru - Saši Jovanoviću. Pohvaljeni su radovi Svetlane Matić iz Beča, Ruže Mijović iz Frankfurta i Dragana Pajovića iz Pariza. U konkurenciji za prvog Bambi Orfeja bilo je devet još neobjavljenih dečjih pesama, a nagradu je dobio Miladin Berić iz Banjaluke, dok je pohvaljena pesma Violete Jović iz Niša.

Tradicionalna dodela zlatnog, srebrnog i bronzanog Orfeja za najbolju pesmu nije ni ove godine izostala, a prvi put je dodeljen i Bambi Orfej, nagrada za najbolju dečju pesmu. O najboljim pesmama odlučio je žiri u sastavu, Aleksandar Čotrić, Srđan Mijalković i Aleksandar Urošević.
U muzičkom delu programa učestvovali su Ruža Mijović, Ljiljana Bulić i Đorđe Dinčić, a program su vodili Diana Pijetlović i Aleksandar - Saša Jovanović. Majski susreti završeni su promocijom knjige "Gavranov poljubac", autora Novice Sovrlića iz Kosovske Mitrovice u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu i obilaskom bankarske metropole na Majni.

Povelja za Simića

Na Majskim susretima pisaca dijaspore, Interparlamentarna skupština pravoslavlja dodelila je Ljubiši Simiću Povelju za istrajni i posvećeni rad na očuvanju i unapređenju kulturnih i religioznih vrednosti, poštovanju ljudskih i verskih prava i saradnji i jedinstvu pravoslavnih naroda. Povelju je dodelio Aleksandar Čotrić, predsednik delegacije Narodne skupštine Srbije u Interparlamentarnoj skupštini pravoslavlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online