Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 17.05.2017.
12:23
Vestionline A

Zašto Severna Koreja toliko mrzi Ameriku?

Američki list Vašington post objavio je pre neki dan članak u kom navodi sve razloge zbog kojih Severna Koreja "toliko mrzi" SAD. U tekstu, koji je preneo hrvatski Dnevnik, navodi se da razloge tolikog animoziteta treba tražiti najpre u činjenici da se porodica Kim u Severnoj Koreji na vlasti nalazi već decenijama i da sve vreme ponavlja tezu da Amerikanci nameravaju da ih ubiju.

Reuters
Vežbe SAD i Južne Koreje kao odgovor na provokaciju Pjongjanga

Osim toga, deca se od najranijeg detinjstva uče da treba da mrze Amerikance. "Vašington post" navodi da prostorije vrtića u Severnoj Koreji nisu oblepljene slikama običnih životinjica već onima na kojima one drže oružje. Osim toga, u crtaćima vojnici Severne Koreje ubijaju Amerikance.


Ima, međutim, i poneka istina u ratnoj propagandi Pjingjanga. Naime, "Vašington post" piše da se Severna Koreja vrlo dobro seća onoga što je većina Amerikanaca već zaboravila - da je Korejski rat bio brutalan.

Džon Delari, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Seulu, za "Vašington post" kaže da se "ono što se dogodilo tokom rata ugraviralo u korejsku psihu''.

Da bi se razumela ta situacija, mora se posegnuti u istoriju, navodi dalje vašingtonski list i podseća da je Korejsko poluostrvo bilo pod okupacijom Japana i da je na kraju rata podeljeno na neobičan način.

Naime, tadašnji američki pukovnik Din Rask uzeo je kartu i bukvalno povukao liniju po 38. paraleli, po kojoj je severni, komunistički orijentisani deo Koreje pripao Sovjetskom savezu, a jug, koji je podržavao Ameriku, SAD-u. S tim se saglasio i SSSR.

Sovjeti su potom na vlast u Severnoj Koreji postavili Kim Il Suna koji je pokušao da ujedini severni i južni deo ostrva silom. U sukob su se uključili i Amerikanci, na strani juga, pa Kinezi na strani severa.

Rat je trajao više godina i imao je krvave posledice. Broj mrtvih Korejaca na kraju rata bio je oko tri miliona, što je u to vreme bilo 10 posto tamošnje populacije. Većina ubijenih bila je iz Severne Koreje, koja je imala polovinu populacije Južne Koreje.

Takođe, na teritoriju Severne Koreje Amerikanci su bacili 635.000 tona bombi i 32.557 tona napalma. Bombardovano je sve što se moglo bombardovati tako da su, kako piše "Vašington post", Amerikanci na kraju rekli da više nemaju šta da bombarduju.

Rat Koreja je završio primirjem, a ne sklapanjem mira, što znači da su tehnički Severna i Južna Koreja i dalje u ratu. Tenzije se nastavljaju i danas, više od 60 godina nakon sukoba.

Uz to, propaganda Severne Koreje i dalje je vrlo živa, ali ni retorika Zapada nije pomirljiva. Američki predsednik Donald Tramp nekoliko je puta ponovio da će pretnje koje dolaze iz Severne Koreje rešiti korišćenjem sile.

- Bez obzira na to koliko su domišljati američki imperijalisti u svojim pokušajima da zataškaju svoje zločine, nikada neće moći izbrisati masakr koji su počinili nad Korejcima - zaključio je severnokorejski vođa Kim Džong Il u nedavnom intervjuu. U toj rečenici leži odgovor na pitanje zašto toliko mrze Amerikance.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online