Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.05.2017.
22:11
Vestionline A

Ovo je reč koje se Donald Tramp najviše plaši

Sezona lova na Donalda Trampa je ponovo otvorena - svetski mediji predviđaju mogućnost podnošenja zahteva za njegov opoziv, takozvani impičment.

Reuters
Predsednik SAD Donald Tramp

Otkriće da je predsednik SAD dao ruskim zvaničnicima tajne obaveštajne informacije tokom njihove posete Beloj kući je odvelo Vašington u stanje ludila, a sve češće se pominje termin koji nijedan predsednik SAD ne želi da čuje - "“impičment".

Tramp se možda nikada neće suočiti sa opozivom, ali su zahtevi za to sve glasniji, iz Demokratske stranke se traži da Predstavnički dom ozbiljno razmotri to pitanje.

Za sada su tu "čast" imali Bil Klinton i Ričard Nikson, ali ni u jednom slučaju procedura nije završena do kraja - njima je Senat dao poverenje.

Šta je impičment?

To je proces koji ne mora nužno da znači "uklanjanje" iz kancelarije, ali je to ozbiljna situacija za predsednika ili visokog državnog zvaničnika i to je prvi korak za selidbi. Tehnički, impičment je formalna optužba javnog službenika koji izdaje Kongres i ne mora da ima veze sa "presuđivanjem" ili "pronalaskom krivičnog dela".

Kako impičment radi?

Predstavnički dom ima jedinstveno pravo da inicira takvu proceduru. Proces počinje nezavisnom istragom u koju mogu da budu uvrštena različita tela. Prikupljeni dokazi se predaju Komitetu sudija, koji ih procenjuje i sačinjava Član o opozivu.

Posle debate u Predstavničkom domu, zakonodavno telo glasa o dokumentu Komiteta sudija, ako dobije većinu glasova, predsednik će se smatrati svrgnutim.

Šta se dešava dalje?

Odatle dokument Komiteta sudija ide u Senat, na razmatranje i suđenje. Optuženi izlaže odbranu, a ako dvotrećinska većina u Senatu glasa protiv predsednika - to je to, predsednik je onda razrešen funkcije.

Zašto se poziva na impičment?

Trampova administracija je prepuna skandala, da li stvarnih ili medijskih. Ipak, oni koji pozivaju na obaranje Trampa svoj zahtev baziraju na njegovoj kampanji i navodnim vezama sa Rusijom, što je još u domenu spekulacija i nije izvesno da li će i kada istraga biti završena.

Pitanje o kraju istrage je ostalo u vazduhu posle smene šefa FBI Džejmsa Komija, koji je naložio otvaranje ovog slučaja, da bi posle toga izbila nova vatra u Beloj kući, zbog navodnog Trampovog otkrivanja strogo čuvanih tajni ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online