Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 12.05.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Naš predsednik je poludeo!

Odluka američkog predsednika Donalda Trampa o smeni direktora FBI Džejmsa Komija počela je da se kuva tokom prošlog vikenda, otkriva u velikom insajderskom izveštaju iz Bele kuće "Njujork tajms", čiji novinari navode da je Tramp pobesneo kada je čuo šta je sada smenjeni šef federalne policije rekao tokom svog prošlonedeljnog davanja iskaza pred senatskim odborom za pravosuđe.

Reuters
Poruka na transparentu: Sve smrdi na zataškavanje

- Osećam nelagodnost kada pomislim da smo možda na neki način uticali na ishod izbora - izjavio je Komi tokom svedočenja o FBI istrazi afere s imejlovima tadašnje demokratske predsedničke kandidatkinje Hilari Klinton.

Već u ponedeljak Tramp je svojim ljudima obznanio: 'Želim da ga se rešim!'.

Isprva je Tramp, inače poznat po svojoj praksi da odluke preispituje pred širim krugom saradnika, savetnika i prijatelja, ideju o smeni Komija zadržao u uskom krugu, pa je ljutnju prvo iskalio u razgovoru s potpredsednikom Majkom Pensom, šefom pravne službe u Beloj kući Donaldom Megenom i zetom Džerodom Kušnerom. Svi su mu oni rekli da se u načelu slažu da Komi zaslužuje otkaz.

Rozenštajn preti ostavkom

Razgovarao je i s Kitom Šilerom, svojim dugogodišnjim privatnim telohraniteljem, koji je sada na plati u Beloj kući, a koji je kasnije u centralu FBI dostavio fasciklu s Trampovom odlukom o smeni. Sama činjenica da je Tramp za to zadužio baš Šilera govori u kolikoj je meri odluka lične prirode naravi, navodi list.

Glavni Trampov strateg Stiven Benon doveo je u pitanje trenutak u kome je Tramp naumio da donese odluku, smatrao je da zbog burnih reakcija koje je naslućivao smenu treba odložiti. Slično je Trampu rekao i šef osoblja Bele kuće Rins Pribus.

Putinu je zabavno

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je kako to što je američki predsednik Tramp otpustio Komija neće uticati na odnose između dve zemlje.
- Mi nemamo ništa s tim. Vaše mi je pitanje vrlo zabavno. Nemojte se ljutiti na mene. Mi nemamo ništa s tim - rekao je.

U međuvremenu su, kako javlja "Vašington post", koji se poziva na više od 30 različitih izvora u administraciji, u Belu kuću na ranije dogovoreni sastanak došli ministar pravosuđa i državni tužilac Džef Sešens i njegov zamenik Rod Rozenštajn, koji je po funkciji prvi direktno nadređeni direktoru FBI. Tramp im je obojici naredio da smisle razlog za smenu Komija.

Sumanute optužbe

Ali, izuzev Benona, niko u Trampovom okruženju nije očekivao toliku buru u javnosti.

- Zar je moguće da imamo celu vojsku ljudi u odnosima s javnošću, a svi na televiziji izveštavaju samo negativno o meni - besneo je predsednik, iako vlastitim ljudima nije dao vremena da pripreme bilo kakvu smislenu odbranu.

- Hoću svoje ljude u etru! - naredio je nekoliko sati kasnije.

Svima je bilo jasno zašto je Tramp napravio tako katastrofalan potez. Istraga o ruskim vezama njega i njegovih saradnika došla je u novu fazu, a Komi je upravo i tražio od Ministarstva pravde "dodatne resurse za istragu". Povrh svega, bivši savetnik za nacionalnu bezbednost, general Majkl Flin je primoran da dođe na svedočenje pred Senatom i dostavi dokumentaciju koju je neovlašćeno odneo iz Bele kuće kada je podneo ostavku, upravo zbog svojih vrlo sumnjivih veza s ruskim ambasadorom Sergejom Kisljakom.

Jedan od neformalnih Trampovih savetnika Rodžer Stoun, koji se našao u fokusu istrage, bio je među prvima koji su otišli korak dalje te je predsednika počeo da nagovara da Komiju da otkaz. U sredu je stigla informacija da je Rozenštajn, nekoliko sati nakon smene Komija, pretio Trampu ostavkom jer je Bela kuća u prvim objašnjenjima govorila da je predsednik smenu obavio na njegovu preporuku, a toga u pismu zamenika ministra pravde zaista nema.

Ovo je kao Nikaragva

Među brojnim kritičarima Trampove odluke sve je više republikanaca. Tako se u sredu javio nekadašnji direktor CIA, general Majkl Hejden.
U izjavi za Si-En-En rekao je da nastoji da bira reči ne bi li izbegao da kaže da ga današnja Amerika podseća na Nikaragvu.
- Morate shvatiti koliko malo treba da se neko društvo uruši. Naše su institucije otporne, ali ni na što ne možete računati do kraja. Ljudi, budite oprezni. Ovako se ne ponaša u zapadnim demokratijama - rekao je Hejden.

Možda ključni trenutak u kome su odnosi Trampa i Komija počeli da vode prema konačnom ishodu došao u martu, kada je Tramp preko Tvitera optužio svog prethodnika Baraka Obamu za prisluškivanje.

Komi je bio zaprepašćen optužbama.

- Naš predsednik je izvan kontrole. Poludeo je - rekao je saradnicima, prema pisanju "Njujork tajmsa".

Nedugo potom i javno je rekao da FBI nema baš nikakvih dokaza koji bi podupirali Trampovu tezu.

Šalite se!

Na dan smene Komija u Vašingtonu je bio ruski šef diplomatije Sergej Lavorv. Dok se fotografisao sa svojim američkim kolegom Reksom Tilersonom, Lavrov je sarkastično primio na znanje iznenadno otpuštanje direktora FBI.
- Je li otpušten? Šalite se. Šalite se.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online