Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.05.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Tramp smenio šefa FBI

Predsednik SAD Donald Tramp smenio je direktora FBI Džejmsa Komija, saopštila je Bela kuća.

Reuters
Sramotan otkaz: Tramp i Komi

U vrlo grubom pismu Tramp obaveštava Komija da je "dobio preporuku ministra pravde Džefa Sešensa i zamenika ministra Roda Rozenštajna o potrebi za 'svežom krvi u Birou', i da smatra da Komi više nije sposoban da vodi Biro". Da stvar bude gora, Tramp je ovo učinio bez da je razgovarao s Komijem, kako običaj nalaže, a pismo o smeni je po svom privatnom telohranitelju poslao u sedište FBI u Vašingtonu, u trenutku kada je Komi držao u Los Anđelesu predavanje budućim agentima.

Komi je bio na čelu istrage o navodnoj umešanosti Rusije u američke predsedničke izbore. U saopštenju Bele kuće se navodi i da će potraga za novim direktorom FBI početi "odmah".

Komija, koji je postavljen za direktora FBI u toku Obamine administracije 2013. na desetogodišnji mandat, žestoko kritikuje Trampova administracija zbog istrage koja je vođena protiv Hilari Klinton zbog korišćenja privatnih mejlova dok je bila na mestu državne sekretarke. Međutim, ovo nije razlog smene, jer da jeste, to bi se dogodilo odmah pošto je preuzeo dužnost, a ne tri i po meseca kasnije. Šta je istinski razlog "odao" je sam Tramp u pismu Komiju:
"Cenim to što ste mi u tri navrata rekli da se ne vodi istraga protiv mene, ali moja odluka o vašem razrešenju stupa na snagu odmah."

Podsetimo, Džejms Komi je u nizu svedočenja u istragama koje o ruskom mešanju u američke izbore vode Predstavnički dom i Senat, potvrdio kako istragu protiv Trampa i njegovih saradnika vodi i Federalni istražni biro.

Sve Trampove smene

Za samo 110 dana, koliko je u Beloj kući, Donald Tramp je smenio tri osobe koje su ili deo skandaloznih veza s Rusima ili vode istragu o tome. Prvo je odleteo Majkl Flin, ali ne zato što je obećao ruskom ambasadoru da će SAD ukinuti sankcije toj zemlji zbog invazije na Ukrajinu, već zato što je to procurelo u "Vašington postu", pa predsednik nije imao kud. A Flin je i lagao potpredsednika Majka Pensa da nema nikakve veze s Rusima. Potom je Tramp smenio v.d. ministra pravde Sali Jejts, koja je i obavestila Belu kuću da je Flin uhvaćen u "nedopuštenoj interakciji s ruskim zvaničnicima". Sada je smenjen i šef FBI koji je lično vodio istragu o ruskim vezama.

U pozadini ovog događaja, koji mnogi nazivaju "niksonizmom", aludirajući na ponašanje predsednika Ričarda Niksona u aferi Votergejt, neposredno pre nego je prinuđen na ostavku, zapravo je nekoliko vrlo dramatičnih događaja koji ukazuju da se istraga o ruskim vezama Trampa i njegovih saradnika s ruskim tajnim službama opasno približila Beloj kući.

- Skandalozno je da preporuku o smeni Komija daje ministar pravde Džef Sešens koji nije bio iskren pred Senatom i izbegao je da prizna da je i sam imao sumnjive veze s ruskim zvaničnicima. Dakle, čovek koji je predmet istrage je otpustio čoveka koji istragu vodio. Rekao sam predsedniku Trampu da je načinio vrlo veliku grešku - rekao je na hitnoj konferenciji za medije senatski vođa demokrata Čak Šumer.

I republikanci su neprijatno iznenađeni, pa je tako šef kongresnog Odbora za obaveštajne poslove Ričard Bur rekao "da je tajming i način vrlo problematičan". Obe partije sada pozivaju zamenika ministra pravde Rozenštajna da hitno imenuje specijalnog tužioca koji bi preuzeo istragu o ruskom mešanju u američke izbore i vezama Trampa i ljudi bliskih njemu sa ruskim tajnim službama.

Sve Komijeve istrage

Demokratska kandidatkinja za predsednika SAD Hilari Klinton optužila je Komija ranije da je upropastio njene šanse da dođe na čelo države time što je objavio da je obnovljena istraga o njenom načinu korišćenja mejlova, sedam dana pred glasanje. Time je, smatraju demokrate, Komi direktno pomogao Trampu da se domogne Bele kuće. Istraga o Klintonovoj je pokazala da nema elemenata krivičnog dela, ali Bela kuća i dan-danas insistira da se ona goni. Komi je poveo i još dve istrage. Prvu o ruskom hakovanju i širenju lažnih vesti u toku američke izborne kampanje i drugu, posebno osetljivu, o Trampovim i vezama njegovih saradnika s ruskim obaveštajcima.

- Ako to ne učini, jasno je sve - dodao je Šumer.

Takođe, posebno je važno napomenuti da je Velika porota, telo na koje predsednik Tramp nema nikakvog uticaja, i dalo obavezujuće naloge za saslušanje čitavog niza saradnika generala Majkla Flina, Trampovog savetnika za nacionalnu bezbednost, koji je morao da podnese ostavku na dužnost samo tri nedelje pošto je preuzeo, jer se pokazalo da je imao "nedozvoljene kontakte s ruskim ambasadorom u SAD Sergejom Kisljakom".

Smena je došla u simbolično vrlo nezgodnom, ali očigledno pažljivo planiranom trenutku, dan uoči dolaska u Vašington Sergeja Lavrova, ruskog šefa diplomatije, koji je sada dobio Komijevu glavu na tacni. Povrh svega, Komi je trebalo da danas (u četvrtak) svedoči pred senatskim Odborom za obaveštajna pitanja, ponovo o napretku istrage Trampovih veza s Rusijom.

Mislio je da je šala

Džejms Komi je za svoju smenu saznao gledajući televizijske vesti u Los Anđelesu, neposredno pre obraćanja polaznicima Akademije FBI. Isprva je bio ubeđen da je šala. Ali, kad je shvatio da nije, dostojanstveno je održao govor, spakovao se i otišao za Vašington

Prema navodima "Politika", dvojica Trampovih savetnika su posvedočila da je predsednik ludeo kad god bi video Komija na televiziji i tražio je od saradnika da ga agresivnije brane u javnosti i da učine sve "kako bi ta istraga nestala". To svedoči da je istraga došla do tačke koja je za Trampa postala nepodnošljiva, a što ukazuje da američki predsednik počinje da paniči. Verovatno s razlogom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online