Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.05.2017.
00:23
Vestionline A

Ruski opozicionar: Plašljivi Francuzi samo su izborima odložili svoj dan strašnog suda, ali on stiže

Plašljivi Francuzi samo su izborima odložili svoj dan Strašnog Suda. Ali, on stiže, piše lider "Druge Rusije" Eduard Limonov.

Reuters
Predstavnik krupnog kapitala: Emanuel Makron

Lider "Druge Rusije" i disident Eduard Limonov izložio je svoje viđenje izbora u Francuskoj i novog predsednika Emanuela Makrona, za koga kaže da predstavlja novu buržoaziju.

Prenosimo komentar u celosti:

"Samo što sam iz Francuske dobio obaveštenje da se u Turu skupila gomila koja uzvikuje "Marin! Marin!“ i ušla u fizički sukob sa žandarmerijom.

Sve izborne afiše Emanuela Makrona u tom gradu su poskidane i pocepane. Ti ljudi tvrde da su svi glasali za Marin Le Pen a da su rezultati izbora namešteni za Makrona. Verovatno će se izgalamiti, razbiti poneki izlog i razići (...)

"Nacionalni front poražen zbof fašističke etikete"

Da li su francuski izborni rezultati štimovani ili nisu - ne znamo. Zato, uzmimo ih kako su objavljeni: Makron - 65,82 osto, Marin Le Pen - 34,18 osto.

Ipak, podsetimo se prvo rezultata iz prvog kruga u kojem su četiri kandidata - Makron, Le Pen, Fijon i Melanšon - podobijali (ako se svi procenti malo zaokruže) po oko 20 odsto glasova (...)
Dan nakon izbora, Francuska je na taj način bila - rasčetvorena. Svaki od ta četiri kandidata imao je manje-više jednake, ali nevelike šanse da postane predsednik Francuske Republike.

Da je Makronov rival u drugom krugu - umesto Le Pen - bio Žan-Lik Melanšon, nisam siguran da bi ga Makron pobedio jer je on do objavljenih 65,82 odsto došao tako što je njegovom procentu iz prvog kruga (24 odsto) nadodat 41 procenat birača koji su požurili da se glasanjem suprotstave „fašizmu“.

Pošto je partija Nacionalni front, koju predvodi Marin Le Pen, nastala od krajnje desnog pokreta  nju vole da predstavljaju kao "fašističku pretnju“. Tu partiju je 1972. osnovao njen otac Žan-Mari Le Pen kao krajnje desnu. (A Melanšon nema reputaciju „fašiste“ već levičara, a protiv njih u Francuskoj nema atavističkih predrasuda).

Nacionalni front nastavljaju da smatraju krajnje desnom partijom i evo rezultata: u drugom krugu su svi navalili na nju sa povikom koji u politički zaostaloj Francuskoj objedinjuje: "fašizam neće proći!“.

Nama nisu potrebni smokvini listovi kojima u Francuskoj pokrivaju svoju politiku. Hajde da ih poskidamo.

Laž je da je Nacionalni front krajnje desna i fašistička partija.

Već je 20 godina kako se biračko telo Nacionalnog fronta izmenilo zahvaljujući dva procesa u francuskom društvu: mondijalizaciji i deindustrijalizaciji. I useljavanju u Francusku jeftine nekvalifikovane radne snage sa severa Afrike (Maroka i Alžira).

Dotok migranata doveo je do oštrog smanjivanja plata nekvalifikovanim radnicima-Francuzima, takozvanim „petits Blancs“, - „malim Belcima“, kako oni sami sebe nazivaju. Birači Nacionalnog Fronta u 2017-oj su upravo oni - Les petits Blancs - radnička klasa. I nezaposleni.

U prvo vreme se i radnička klasa igrala mondijalizacije i glasala za Evropu. Ali su oni koji dirinče, na kraju, shvatili da od Evrope nisu ništa dobili, naprotiv - da im je Evropa oduzela ranije blagostanje.

"Siromašni slojevi koriste Nacionalni front kao šansu da ih neko čuje"

Danas nasiromašniji francuski slojevi (les petits Blancs) koriste Nacionalni Front da bi ih čuli.

Oni odavno nemaju dovoljno novca da žive u velikim gradovima. Zato ne iznenađuje što je Le Pen u Parizu osvojila samo oko 10 odsto. Mali Beli žive po malim naseljima gde je život jeftiniji, pa je Marin najbolje prošla u dubokoj provinciji u koju se povukla radnička klasa.

Marin zaslužuje više jer - htela ona to ili ne - predstavlja te još uvek mnogobrojne "male Belce“.Makron u suštini ne zaslužuje 65 odsto glasova. On zaslužuje onih 24 oje je dobio u prvom krugu. A dodatnih 41 odsto u drugom krugu je dobio zahvaljujući apsolutno trulom i zastarelom izbornom sistemu.

Makron pripada klasi nove buržoazije za koju je ruska buržoazija - imajući sebe u vidu - smislila naziv „kreativna klasa“.

Francuska „kreativna klasa“ zarađuje oko 6.000 evra mesečno.

Postoje podozrenja da je u drugi krug namerno uvedena Marin Le Pen da bi se Makron domogao vlasti, da bi mogao da bude plasiran poklič „Zaustavimo fašizam!“.

Plejboj Makron je tuđi Francuskoj mnogo više nego Nacionalni front i njena ćerka Marin Le Pen.
Makron je sav veštački, on je epruvetni i svetski, kao da je začet u braku dva bankovna računa. Zato je u njemu malo ljudskog.

Plašljivi Francuzi samo su izborima odložili svoj dan Strašnog Suda. Ali, on stiže.

Koliko li se samo destruktivnih snaga nagomilalo na teritoriji Francuske! Koliko li je opasnih rana na njenom telu!

Nasmejani plejboj Makron nema nikakav značaj u drami koja se priprema. Njega će počistiti vihorovi moćnih sila o kojima ni on, a ni oni koji su mu aranžirali pobedu koristeći arhaični sistem glasanja, ni pojma nemaju.

Biće to verovatno ovako: les petits Blancs će izgubiti nadu da nešto za sebe mogu uraditi putem izbora i dokačiće se sa Arapima. A Makron?

Makron će negde pobeći...

Samo posmatrajte."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online