Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.05.2017.
09:12
Vestionline, Tanjug A

Smena kao upozorenje: Da li će FBI odustati od istrage Trampovih veza sa Rusijom?

Iznenađujuća odluka predsednika SAD Donalda Trampa da smeni direktora FBI Džejmsa Komija baca senku sumnje na istragu ove agencije povodom navoda o Trampovim vezama sa Rusijom, ocenjuje agencija AP.

Reuters
Smenjen posle četiri godine na čelu FBI: Džejms Komi

FBI i tri komiteta Kongresa vode istragu o umešanosti Rusije u izbore 2016. godine i eventaulne Trampove veze. Kao prvi čovek FBI Komi je vodio kompleksnu kontraobaveštajnu istragu od Trampove inauguracije.

Bela kuća je saopštila da je potraga za novim direktorom FBI već počela. A osoba koju Tramp bude imenovao verovatno će imati veliki uticaj na napredovanje istrage i pitanje da li će javnost prihvatiti njen ishod. 

Međutim, s obzirom na zabrinutost članova Kongresa iz obe stranke zbog Komijeve smene, malo je verovatno da će stalni direktor biti imenovan uskoro.

Novi direktor koga Tramp izabere mogao bi da utiče i na to da FBI potpuno odustane od istrage ili da je ne vodi tako agresivno kao Komi. On ili ona mogu i da odluče da ne sarađuju u potpunosti sa istragama Kongresa koje se baziraju pak na informacijama dobijenim od FBI. 

Timoti Flenigen, bivši pomoćnik javnog tužioca očekuje da će se istraga FBI nastaviti navodeći da vršioci dužnosti direktora FBI imaju ograničene mogućnosti da utiču na aktuelne istrage.

Ipak, demokrate su odmah po objavljivanju Komijeve smene požurile da pokušaju da sačuvaju dokaze koji su dosad prikupljeni i tim povodom uputili pismo FBI i Ministarstvu pravde, navodi AP.

Neke republikance poput senator Ričarda Bara koji je predsedavajući Komiteta za obaveštajne poslove u Senatu, brine trenutak i razlog Komijeve smene. Ona, kako kaže, unosi još veću konfuziju u ionako već tešku istragu Komiteta. Kongres trenutno vodi tri istrage tim povodom.

U pismu upućenom Komiju Tramp ga je obavestio da odluka o smeni stupa na snagu odmah.

- Iako veoma cenim što ste me obavestili u tri odvojene prilike da nisam pod istragom, ipak se slažem sa ocenom Ministarstva pravde da Vi niste u stanju da efikasno vodite Biro - navodi se u pismu Trampa.

- Od suštinske je važnosti da nađemo novo rukovodstvo za FBI koje će povratiti poverenje javnosti u njegovu misiju primene i sprovođenja zakona - naveo je Tramp.

Direktori FBI se imenuju na mandat od deset godina, a 56-godišnji Komi je na tu funkciju imenovan pre četiri godine, navodi AFP.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online