Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.05.2017.
18:01
B. Božin - Vesti A

Kompjuter konačno naučio slovo ć

U periodu između 1990. i 2014. godine švajcarske vlasti promenile su u procesu davanja državljanstva prezimena više 100.000 istočnih Evropljana, jer u pasoše nije bilo moguće uneti pojedina slova koja ne pripadaju zapadnoevropskom alfabetu, navodi dnevnik "Blik". Tek krajem ove godine problem će (možda) biti rešen, a u januaru je održan stručni skup o načinima da se on prevaziđe.

pixabay.com
Teškoće pravio zastareli informacioni sistem

Teškoće pravi zastareli informacioni sistem koji se koristi za čuvanje baze podataka o imenima, koji ni 50 godina posle uvođenja računara nije u stanju da čuva specijalna slova korišćena u jezicima drugih naroda. Najviše pogođenih je sa prostora bivše Jugoslavije, čija prezimena na ić nikako nisu mogla da budu unesena u pasoše, pa su ljudi tako prisilno dobijali prezimena koja se završavaju na ic. I novopečeni Švajcarci iz Češke, Poljske, Rumunije, Madkarske, Litvanije i Turske bili su preimenovani.

- Ko želi da postane Švajcarac mora da bude u stanju da sam odabere način pisanja imena koje će nositi - kaže na ovu temu poslanik Nacionalnog veća iz Aargaua Sedrik Vermut, koji je podneo zahtev da se sistem prilagodi.

Njegova inicijativa je urodila plodom, pa je na sastanku u januaru predloženo rešenje.

- Cilj je da ubuduće što više osoba svoja imena u Švajcarskoj registruju onakva kakva jesu - rekao je Štefan Podolak koji vodi odeljenje za razvoj u Saveznom birou za statistiku BFS. Da bi se to postiglo, potrebno je uvesti računare koji mogu da koriste prošireni skup slova i usaglasiti sve matične knjige. Tehnički gledano, ne radi se o komplikovanoj izmeni, a pravi izazov leži u kompleksnosti organizacije celog posla, kao i u pravnim pitanjima.

Treutno vlada - haos!

List "Lucernske novine" piše da trenutno vlada potpuni haos: pravila ne propisuju svim zaduženim službama da koriste isti skup kompjuterskih karaktera, pa izmene same po sebi ne bi donele usaglašavanje različitih dokumenata. Zbog toga se u prvom koraku radi pre svega o tome da se razjasni koja slova treba da budu korišćena i šta sve treba da bude izmenjeno.

Nije poznato ni koliko će izmena trajati ni kolika će biti cena. Štefan Podolak kaže da se radna grupa uskoro ponovo sastaje i da je on lično optimista, jer "sve uključene instance imaju veliku volju da se nešto konačno izmeni".

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online