Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.05.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Beli Obama u Jelisejskoj palati

Emanuel Makron, osnivač i lider nezavisnog pokreta U marš!, bivši je bankar koji se nikada do sada nije kandidovao na izborima, a bio je ekonomski savetnik sadašnjeg predsednika Fransoa Olanda i potom ministar ekonomije.

Reuters
Mnogi predsednika Francuske porede sa bivšim američkim predsednikom

Na poziciji ministra, Makron je ukinuo propise koji su do tada važili u nekim industrijskim sektorima i dozvolio da prodavnice duže rade nedeljom. Radio je za socijalističku vladu, ali su mu se pojedini u levom krilu partije suprotstavili.

Makron sebe predstavlja kao "neprijatelja nacionalizma" i kandidata otvorene Francuske koja ima svoje interese - bezbednosne, ekonomske i socijalne, koje želi da brani, ali i operiše u otvorenom svetu. Mnogi ga, zbog liberalizma i nadahnutog pristupa politici, nazivaju i "belim Obamom", aludirajući na bivšeg predsednika SAD Baraka Obamu.

- Čuo sam sve sumnje, strahove i volju za promenom. To je i navelo francuski narod da odstrani dve velike partije koje vladaju već 30 godina - poručio je sa bine.

Inače, Makron je održao govor izašavši na binu zajedno sa suprugom Brižit, što su mediji, mahom američki, ocenili kao neobičan potez. A što se te ljubavne priče tiče, ona je zaista i neobična i inspirativna. An Fulda, biograf Emanuela Makrona, kaže da je on u stanju da "pokori" Francusku pošto je uspeo da osvoji svoju profesorku iz srednje škole sa kojom je već deset godina u braku.

- On želi da pokaže da ako je bio u stanju da zavede ženu koja je 24 godine starija od njega i majka je troje dece, u malom provincijskom gradu, uprkos osudi i ruganju, može da osvoji i Francusku na isti način - tvrdi Fulda. Makronova supruga, šezdesettrogodišnja Brižit Tronj, predavala je dramu njegovom odeljenju u srednjoj školi La Providena u Amjenu, na severu Francuske.

- Nije bio poput ostalih, nije bio tinejdžer. S odraslima je imao odnos na ravnoj nozi - ispričala je Brižit u francuskom dokumentarcu snimljenom prošle godine. Tom prilikom prisetila se da joj je jednog dana Emanuel došao sa planovima da zajedno napišu predstavu za maturante.

Najmlađi u istoriji

Makron je sa 39 godina postao najmlađi predsednik u istoriji Francuske. Još uvek aktuelan rekord, star 169 godina, drži Luj-Napoleon Bonaparta, poznatiji kao Napoleon Treći, koji je na mesto predsednika, u vreme Druge Republike, došao sa 40 godina.

- Nisam mislila da će to tako daleko otići. Mislila sam da će mu dosaditi. Pisali smo, i malo po malo mene je potpuno osvajala inteligencija tog dečaka -

Sa 16 godina Makron je otišao iz Amjena kako bi nastavio školovanje u Parizu, obećavši pritom da će je uzeti za ženu.

- Zvali smo stalno jedno drugo i provodili sate na telefonu. Malo po malo, porazio je sav moj otpor, na neverovatan način, strpljenjem - priznala je potencijalna prva dama Francuske.

Brižit Tronj se razvela od prvog supruga 2006, a godinu dana kasnije udala se za bivšeg učenika. Od tada su i bukvalno nerazdvojni, a zajedno sa njima žive i njeno troje dece iz prethodnog braka. Brižit je imala aktivnu ulogu u kampanji svog supruga, a jedan od Makronovih savetnika izjavio je "da je njeno prisustvo od esencijalnog značaja za njega", kao i da je "ona jedna od retkih kojima Emanuel veruje".

Sam Makron, u intervjuu za RTL, rekao je da će Brižit biti pored njega i da ne namerava da je krije zato "što delimo život i što mi je njeno mišljenje važno".

- Uvek je bila uz mene, ona je moj ekvilibrijum - rekao je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online