Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.05.2017.
10:14
DW, Vestionline A

Zašto su Moskvi potrebni talibani?

Pre trideset godina su Amerikanci naoružavali mudžahedine da se bore protiv Sovjeta. Danas, tvrde neki izbori, Rusi naoružavaju talibane da se bore protiv Amerikanaca. Dok se igraju geostrateške igre, Avganistan strada, piše “Dojče vele”.

Reuters
Nema dobrih i loših terorista

S obzirom na zabrinjavajuću sigurnosnu situaciju u Avganistanu američki predsednik Donald Tramp će sigurno popustiti pritiscima svog vojnog vrha koji traži povećanje broja američkih vojnika u toj zemlji.

Za sada se govori o dodatnih 3.000 do 5.000 vojnika. Trenutno je u Aganistanu u okviru misije Resolute Support stacionirano 8.400 američkih vojnika, kao i 5.000 vojnika iz sastava NATO. SAD su nedavno u nemirnu južnu pokrajinu Helmand poslale 300 marinaca. Inače, američke trupe su se iz Helmanda bile povukle pre tri godine. Marinci bi sada trebalo pre svega da služe kao instruktori za obuku avganistanske vojske. 

U prelaznom razdoblju između Obaminog i Trampovog mandata američka strategija za Avganistan bila je nejasna. Dešavalo se ono na šta su kritičari upozoravali godinama - niti ima pravog mirovnog procesa, niti su talibani vojno pobeđeni. Maratonska intervencija posle 16 godina zapravo nije suštinski promenila odnos snaga u zemlji. 

Kako u politici vakuuma ne može biti, američku neodlučnost je koristila Moskva. Na nekoliko regionalnih konferencija o Avganistanu na kojima su učestvovale regionalne sile poput Pakistana, Indije i Kine, Moskva je pokušala da se pozicionira kao mirovni posrednik.

Rusija namerava da učini ono što su SAD odavno bezuspešno pokušavale: da uključi talibane u mirovni proces. Zauzvrat se Moskva zalaže za ublažavanje međunarodnih sankcija vođama tih fanatičnih pobunjenika ako budu spremni na saradnju. 

Rusi paze šta isporučuju? 

Amerikanci su po prirodi sumnjičavi kada je reč o ruskim potezima u Avganistanu. Američki ministar obrane Džems Matis je krajem aprila prilikom nenajavljene posete Kabulu izrazio "duboku zabrinutost" zbog izveštaja o ruskim isporukama oružja talibanima.

Konkretniji je bio neimenovani pripadnik američke vojske koji je za novinsku agenciju AP rekao da Rusija talibanima u pokrajinama Helmand, Kandahar i Urusgan dostavlja automatske puške i lako oružje. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je te optužbe odbacio kao neosnovane. 

Pitanje je: šta se krije iza navodne ruske isporuke oružja talibanima? Set Džons je direktor Centra za bezbednosnu i odbrambenu politiku koji deluje u okviru RAND Corporation i tesno sarađuje s Pentagonom. On je u izjavi za DW rekao da je siguran da su izjave saradnika odbrambenih resora utemeljene na pouzdanim informacijama.

- Takve izjave, posebno ako dolaze od visokih predstavnika vlade, moraju biti proverene od strane tajnih službi koje koriste sve izvore koje imaju na raspolaganju.

S druge strane, ovaj stručnjak upozorava da je Rusija prebrzo identifikovana kao značajni isporučilac oružja talibanima.

- Talibani dobijaju oružje i druge vrste pomoći iz niza drugih izvora, državnih i nedržavnih. U tom kontekstu je ruska podrška, bilo da je reč o ubojitom oružju ili neka druga, vrlo ograničena.

Talibani su proširili nadzor nad ruralnim područjima. Moguća ruska ideja je da dugoročno gledano saradnja s njima neće štetiti ako SAD, NATO i avganistanska vlada ne uspeju da stabilizuju zemlju.

To je dakle dugoročno razmišljanje. Za početak Rusija pokušava da se predstavi kao pošteni posrednik. Doduše, teško da će ubediti zvaničnike u Kabulu. "Velika je greška praviti razliku između dobrih i loših terorista", izjavio je nedavno jedan savetnik avganistanskog predsednika Ganija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online