Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.05.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Venecuela na korakod građanskog rata

Snage policije i nacionalna garde u Venecueli su juče suzavcem rasterale protestni skup u Karakasu. Reč je o masovnim demonstracijama koje traju danima, a kroz koje građani Venecuele pokušavaju da odbace nacrt novog ustava socijalističkog predsednika Nikolasa Madura smatrajući da će mu on omogućiti ostanak na vlasti.

Reuters
Krv na ulicama: Venecuela već propala

Uz pomoć interventnih oklopnih vozila, policija i nacionalna garda su suzavcem, vodenim topovima i gumenim mecima potisnule demonstrante na auto-put na istoku prestonice a ispred njih je više grupa mladih, među kojima su mnogi bili maskirani, uzvraćalo kamenjem i molotovljevim koktelima.

Ti sukobi podstiču strah od novih žrtava u nemirima koji su izbili početkom aprila i u kojima su poginule 32 osobe, navodi se u najnovijem izveštaju državnog tužilaštva. Više od mesec dana stotine hiljada demonstranata gotovo svakodnevno izlaze na ulicu tražeći prevremene izbore i odlazak predsednika Madura pre isteka njegovog mandata u decembru 2018. godine.

U sredu su protestovali zbog njegovog predloga da sazove ustavotvornu skupštinu, što opozicija smatra manevrom koji treba odloži izbore i omogućiti mu ostanak na vlasti.

- Nitkovi!, Ubice! - dovikivali su demonstranti policajcima dok je oko njih lebdeo oblak suzavca, a žestoki okršaji nisu prestajali u sredu predveče u četvrti Altamiri, na istoku prestonice.

Madurov plan

Predsednik Maduro "idućih nedelja" bira 500 članova Ustavotvorne skupštine koja treba izraditi novi ustav i zameniti onaj iz 1999. godine. Premda Maduro još nije obznanio kakve će promene uneti u ustav, njegovi se protivnici plaše najgoreg.
- To je Madurova podvala. Budući da ne može da dobije izbore, želi da uvede kubanski izborni sistem da bi ostao na vlasti - ocenio je čelnik opozicije i bivši kandidat na predsedničkim izborima Enrike Kapriljes.
Opozicija misli da predsednički klan želi da na ovaj način "potvrdi državni udar" pripremljen krajem marta kada je Vrhovni sud nakratko preuzeo ovlašćenja parlamenta, a onda odustao nakon diplomatske bure. Ta odluka je bila iskra koja je podstakla proteste.

pozicija desnog centra, koja od kraja 2015. ima većinu u parlamentu, i socijalistička vlada međusobno se optužuju za nasilje koje je poslednjih nedelja gotovo svakodnevno.

Venecuela bi mogla biti jedna od najbogatijih država na svetu. Ima najveće potvrđene svetske rezerve nafte, bogata je rudama, mineralima, drvetom, a ima plodnu zemlju i velike šume. Ipak, politika oslanjanja samo na naftu, državna kontrola cena i populizam, bacili su zemlju na kolena. Milioni su gladni, plata je manja od 40 evra, devizne rezerve potrošene, rafovi u prodavnicama su prazni, a inflacija dostigla 800 odsto godišnje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online