Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
15:35
sputniknews.com, Vestionline A

"Zapad ne može bez Putina, to se najbolje vidi na Bliskom istoku"

Sve češće posete svetskih državnika Rusiji potvrđuju nameru Zapada da ponovo uspostavi ekonomske odnose sa Moskvom, s obzirom da Rusija predstavlja jedno od retkih potentnih i platežno sposobnih tržišta, piše "Sputnjik".

Reuters
Vladimir Putin kao domaćin Angeli Merkel

- Poseta nemačke kancelarke Angele Merkel, susret šefova diplomatija SAD i Rusije Reksa Tilersona i Sergeja Lavrova na Aljasci, dolazak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u Soči, ali i najava dolaska italijanskog premijera Paola Đentilonija govori o tome da se Rusija vratila u svetsku politiku u pravom svetlu, a to se u najvećoj meri ogleda na Bliskom istoku - tvrdi Stevan Gajić sa Instituta za evropske studije.

On smatra da sankcije nisu bile glavna tema svih ovih razgovora, već da se više govorilo o konfrontaciji koja postoji između Evrope i Rusije, koja vuče korene i pre ukrajinske krize.

Kada je reč o Merkelovoj, Gajić navodi da je ona u Rusiju došla da realizuje isključivo nemačke strateške interese, uprkos politici sankcija i žestokoj retorici koju sprovodi. To je, kako je naveo, pre svega izgradnja gasovoda "Severni tok 2", ali i rešavanje pitanja Ukrajine, pogotovu ako se uzmu u obzir predstojeći izbori u Nemačkoj.

On takođe tvrdi da Merkelova u Rusiju nije došla da morališe Putinu, već da reši važna pitanja za samu Nemačku, samim tim razgovori su bili daleko konkretniji nego što se to činilo javnosti.

Govoreći o značaju njene posete za Rusiju, novinar Branko Vlahović smatra da je ona bila bitnija kada je reč o ukrajinskoj krizi nego zbog Sirije. Upravo je sa Merkelovom, kako navodi, važno razgovarati kako bi izvršila pritisak na Kijev da bude kooperativniji.

Sa druge strane, pitanje sankcija jeste bila tema, doduše prilikom susreta Putina i Erdogana, a dva lidera su se dogovorila da sve ograničavajuće mere budu ukinute, sa isključenjem uvoza turskog paradajza u Rusiju, ali i ukidanja viza turskim građanima.

Vlahović kaže i da je to logično, s obzirom da je Rusija za ovo vreme napravila mnogo sopstvenih plantaža paradajza, i da ne treba očekivati da će ruske vlasti po kratkom postupku dovesti svoje proizvođače u nepovoljni položaj.

Govoreći o samom odnosu između Rusije i Turske, Gajić smatra da je on nakon krize prouzrokovane obaranjem ruskog bombardera krajem 2015. godine postao daleko pošteniji, a veruje i da je lični odnos samih lidera tih zemalja veoma dobar.

Jedino se ne treba iznenaditi, upozorava on, ukoliko se opet ne dogodi neka nova provokacija. Jednom, dodaje on, dogodilo se obaranje aviona, drugi put ubistvo ambasadora…

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online