Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.05.2017.
10:11
Vestionline A

Žestoka debata u Francuskoj: Makron u prednosti, Le Penova mu za petama

Kandidat za predsednika Francuske, nezavisni centrista Emanuel Makron bio je ubedljiviji od protivkandidakinje, predstavnice krajnje desnice Marin Le Pen, tokom ključne televizijske debate, uoči odlučujućeg drugog kruga izbora u nedelju, pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja.

Reuters
Ko će biti novi predsednik Francuske: Marin le Pen ili Fransoa Makron?

Oko 63 odsto osoba koje su učestvovale u anketi Elabe za BFM TV smatra da je proevropski bivši ministar ekonomije bio uverljiviji tokom debate od liderke Nacionalnog fronta.

Kako navodi Rojters, dve trećine osoba koje su glasale za kandidata radikalne levice Žan-Lika Melanšona u prvom krugu izbora 23. aprila, smatra da je Makron bio ubedljiviji od Le Penove, kao i 58 odsto onih koji su podržavali u prvom krugu konzervativca Fransou Fijona.

Dva predstavnička kandidata, koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu izbora održanom 23. aprila, izneli su u sredu uveče niz međusobnih optužbi tokom žestoke televizijske debate, poslednje pred drugi krug predsedničkih izbora.

Makron je optužio Le Pen da laže i upozorio da bi ona odvela Francusku u građanski rat i dala islamskim ekstremistima ono što žele time što bi prekršila prava muslimanskih građana.

S druge strane, Le Pen je optužila Makrona da je blag prema islamskom ekstremizmu i nazvala ga kandidatom elite.

Kandidat za predsednika Francuske, nezavisni centrista Emanuel Makron optužio je sinoć svoju protivkandidakinju, predstavnicu krajnje desnice Marin Le Pen, da laže i upozorio da bi ona odvela Francusku u građanski rat i dala islamskim ekstremistima ono što žele time što bi prekršila prava muslimanskih građana.

S druge strane, Le Pen je, tokom žestoke televizijske debate, poslednje pred drugi krug predsedničkih izbora, optužila Makrona da je blag prema islamskom ekstremizmu i nazvala ga kandidatom elite.

Ona je obećala da će ukinuti fundmentalističku federaciju, povezanu sa Muslimanskim bratstvom, koja je poznata kao Unija islamskih organizacija u Francuskoj tvrdeći da ona podržava Makrona, preneo je AP.

Le Pen predložila niz mera kako bi sprečio eventualno novi terorističkim napad u Francuskoj, uključujući proterivanje svih stranaca koji imaju policijski dosije i ukidanje francuskog državjanstva osobama koje imaju još imaju još jedno državljanstvo, pod suspenzijom.

Ona je Makrona optužila da "čeka napad" umesto da preduzme proaktivne mere.

Makron (39) je rekao da je strategija Le Penove da priča mnogo laži, a da ništa ne predlaže. On je dodao da je 48-ogodišnja Le Pen "naslednik sistema koji se procvetao podstaknut višedecenijskim besom francuskog naroda", preneo je AFP.

- Igrate se strahom - dodao je Makron.

S druge strane, liderka stranke Nacionalni front nazvala je Makrona "miljenikom sistema".

Le Pen, koja prema anketama zaostaje za Makronom, rekla je da njen rival predstavlja "nekontrolisanu globalizaciju".

Ankete pokazuju da Makron održava sigurno vođstvo od 59 odsto glasova, ali i da mu je Le Pen, koja uživa naklonost 41 odsto birača, sve više za petama, mada su ranije debate tokom predizborne kampanje u Francuskoj brzo uticale na promenu mišljenja javnog mnjenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online